Vegan speculaasappeltaart met amandelspijs

Speculaas appeltaart

Dit is eigenlijk een appeltaart met een ‘Sinterklaas-tintje’. Ik maakte ‘m met speculaasdeeg en een laagje amandelspijs tussen de appels en de bodem. Het resultaat is een lekkere kruidige en zoete appeltaart. Erg geschikt voor Sinterklaasavond, maar natuurlijk kun je’ m ook gewoon het hele jaar door eten.

Ingrediënten voor speculaasappeltaart

Voor 1 speculaasappeltaart met amandelspijs heb je nodig:

  • 400 gram zelfrijzend bakmeel of 400 gram bloem gemengd met 6 gram bakpoeder
  • 200 gram vegan margarine
  • 12 gram speculaaskruiden
  • 80 gram donkere basterdsuiker
  • 3 eetlepels ongezoete sojamelk (of een andere plantaardige melk, maar sojamelk werkt het beste)
  • 1 kilo appels
  • 4 theelepels kaneel
  • 300 gram amandelspijs, gemengd met 1 eetlepel ongezoete sojamelk
  • Een beetje paneermeel
Speculaas appeltaart

Vegan speculaasappeltaart maken – Bereiding

Je start met het maken van speculaasdeeg voor de appeltaart. Hiervoor snijd je de plantaardige margarine in blokjes. Doe dit samen met het bakmeel (of bloem met bakpoeder), speculaaskruiden, suiker en 3 eetlepels ongezoet sojamelk in een kom. Meng dit tot een deeg. Ik doe dit altijd met de keukenmachine.

Vorm daarna een bal van het deeg en laat dit in koelkast even rusten.

Ondertussen kun je aan de slag met de appels. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in plakjes of blokjes. Meng daarna de appels met de kaneel.

Vet vervolgens een springvorm voor de taart in en verwarm de oven voor op 170 graden.

Haal het deeg uit de koelkast, haal tweederde eraf en leg de rest nog even terug (dat heb je straks nodig voor slierten op de bovenkant van de taart. Rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is om de bodem en zijkanten van je taartvorm te bedekken.

Doe de plak deeg voor de bodem en de zijkanten in de taartvorm. Strooi vervolgens een beetje paneermeel over de bodem (dit vangt het vocht uit het amandelspijs en de appels op tijdens het bakken).

Meng een eetlepel sojamelk door het amandelspijs en bedek hiermee de bodem met het panneermeel.

Doe vervolgens de appels in de vorm.

Nu neem je het laatste beetje deeg uit de koelkast. Rol hier een plak van die groot genoeg is om er repen van te snijden waarmee je de hele diameter van de appeltaart kunt overbruggen. De reepjes leg je kruisgewijs over de appels. Tot slot druk je de reepjes deeg aan de randen aan. De laatste restjes deeg gebruik je om rondom de taart te leggen, zodat je over de uiteindes van de andere repen nog een extra laag deeg hebt en alles mooi bij elkaar houdt tijdens het bakken.

Bak de taart in 60 minuten in de oven gaar.

Laat de taart goed afkoelen voor je de rand van de springvorm verwijderd.

Smullen maar!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.