Kathmandu, de drukke en mooie hoofdstad van Nepal

In mijn vorige blogpost over de rondreis die ik maakte door India en Nepal, schreef ik over Varanasi in India. Na ons verblijf in Varanasi reisden we door naar Nepal. Een rustgevende verademing na het drukke India. Na uitrusten en genieten, was het bij de laatste stop in Nepal weer tijd voor wat meer hectiek in Kathmandu.

Kathmandu is een erg drukke stad met veel verkeer. Wij waren hier in de zomer waardoor het erg warm was en er veel smog was. Zoveel smog dat ik voor het eerst tijdens de rondreis echt last van had en een mondkapje heb gekocht hiertegen. Maar de drukte en de smog mochten de pret natuurlijk niet drukken, want er is ontzettend veel te zien in Kathmandu.

Verkeersdrukte en Durbar Square Kathmanda

Bezienswaardigheden Kathmandu – Durbar plein

De belangrijkste bezienswaardigheden van Kathmandu vind je in het oude centrum, op en rond het Durbar plein. Durbar betekent ‘paleis’ en dit is dan ook het plein waar de Koningen van Nepal woonden en regeerden. Ons bezoek was in 2014 en toen waren er ontzettend veel mooie bouwwerken in de traditionele architectonische stijlen van Nepal. Maar na de grote aardbeving in april 2015 heeft het plein veel schade geleden. Ik weet dus niet in hoeverre het nu nog overeenkomt met de foto’s.

Op het Durbar plein bevindt zich ook de Kumari Bahal. Hier woont de Kumari, een meisje dat gekozen is om als godin te leven en te worden vereerd tot haar puberteit. Bij de eerste menstruatie verliest het meisje haar status als godin en wordt er een nieuwe Kumari gekozen.

Boudhanath Kathmandu, Nepal

In de omgeving van Kathmandu – Stoepa’s

Nepal staat natuurlijk bekend om de vele Tibetaanse stoepa’s. Eén van de grootste en meeste indrukwekkende stoepa’s is die van Boudhanath, ten oosten van Kathmandu. De stoepa telt 13 verdiepingen en lijkt van bovenaf op een grote mandala.

Swayambhunath (apentempel)

Een andere druk bezochte stoepa in de omgeving van Kathmandu is de tempel Swayambhunath, ook wel bekend als de apentempel vanwege de vele apen die er rondlopen. De stoepa ligt bovenop een berg vanaf waar je ook nog eens een mooi uitzicht hebt over de stad. Pas wel goed op als je eten of drinken wilt gebruiken tijdens je bezoek, want de apen liggen op de loer en ze zijn niet bang om iets af te pakken.

Apentempel Swayambhunath Kathamandu

Pashupatinath aan de Bagmati rivier

Een derde grote tempel in Kathmandu is de Pashupatinath aan de oever van de heilige Bagmati rivier. Let op! Als niet-Hindoe mag je deze tempel niet binnen. Maar ook aan de buitenkant is hij zeker het bezichtigen waard. Maak ook een wandeling langs de oevers van de Bagmati rivier. Net als in Varanasi heb je aan de rivier een aantal Ghats, waaronder enkele waar crematies worden uitgevoerd.

Doodskist langs Bagmati Rivier, Kathmandu

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie