Zelf churros maken, zonder te frituren

Churros

Churros is een Spaanse lekkernij die ik voor het eerst at in Madrid. Nu ongeveer 10 jaar geleden. De Churros zijn een soort gefrituurde deegstengels die wordt geserveerd met een dikke chocoladesaus om de stengels in te dippen.

Churros uit de ovenVoor dit blog wilde ik graag een keer churros maken. Ik heb om te frituren echter alleen een airfryer en dat werkt natuurlijk niet hetzelfde als frituren in olie. Daarom heb ik dit gerecht steeds uitgesteld. Totdat ik op Myfoodblog.nl een recept vond voor churros uit de oven. Ik heb dit recept gemaakt en vond de churros erg lekker. Ondanks dat ze uit de oven komen, zijn de stengels nog steeds heel luchtig. Je proeft nauwelijks verschil met frituren. Behalve dat het minder vet is, natuurlijk.

Ingrediënten voor churros uit de oven

240 ml water
80 gram boter
2 el bruine suiker
130 gram bloem
Snufje zout
2 eieren
1 tl vanillearoma

Voor de chocoladesaus:

Pure chocolade om te smelten
Een klein beetje suiker
Een beetje kaneel

Zelf churros maken uit de oven

Deeg voor churrosChurros maak je met warm deeg. Om het te maken, meng je in een diepe koekenpan of hapjespan het water, de boter en de suiker. Laat dit op een laag vuur staan onder af en toe roeren, totdat de boter gesmolten is.

Tip! Voor lactosevrije churros kun je plantaardige boter gebruiken.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden Celcius.

Daarna roer je met een houten pollepel het zout en de bloem door het mengsel. Roer dit totdat je een mooi glad deeg hebt. Meng daarna de eieren en het vanillearoma erdoorheen.

Churros stengelsVul een spuitzak met het deeg en vorm hier mee lijntjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bij mij paste het niet allemaal op één bakplaat. Dus ik heb de rest bewaard voor een tweede bakronde.

Bak de churros 12 minuten op 220 graden Celcius.

Smelt ondertussen de chocolade au-bain-marie. Plaats de steelpan met de chocolade in een pan met water die je op het middelhoog vuur hebt staan. Het water mag niet gaan koken. Blijf dus goed opletten.

Chocolade smeltenMeng tot slot een beetje kaneel en suiker door de chocoladesaus.

Voor het serveren kun je nog wat kaneel en suiker over de churros strooien.

 

Churros

Geef een reactie