Jaipur, India – Bezienswaardigheden in de ‘Roze Stad’

Paleis der Winden, Jaipur

Jaipur is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Rajasthan. Het was ook de eerste bestemming van de rondreis door India en Nepal die ik maakte in 2014. In Jaipur hebben we het Holi feest gevierd en de dag erna hebben we verschillende bezienswaardigheden bezocht in de stad.

Amanda bij Holi Jaipur

Holi vieren in Jaipur, India

De eerste dag van de reis stond in het teken van het Holi feest. Als je dit gaat vieren in Jaipur raad ik je aan om zoveel mogelijk inde Old city te blijven. Dat is het veiligste en qua sfeer ook het gezelligst. Wij hebben ook in wat zijstraatjes gelopen, maar daar was de sfeer al snel minder prettig, zeker als vrouw. Dus daar moet je een beetje mee oppassen. Desalniettemin moet je het vieren van Holi in India zeker een keer beleven. De vrolijkheid en de hartelijkheid waarmee je door de meeste mensen wordt begroet en de poeders op je gezicht gesmeerd krijgt, maken het een bijzondere ervaring.

Bezienswaardigheden in Jaipur – De roze stad

De dag na het Holi feest hebben we verschillende bezienswaardigheden in Jaipur bezocht. Jaipur staat bekend onder de naam ‘Pink city’. Deze naam verwijst vooral naar het oude stadsdeel. Bijna alle gebouwen hier hebben een roze/oranje kleur aan de buitenkant. Dit is ontstaan in het jaar 1876 toen de Maharaja Ram Singh de hele oude stad roze liet schilderen ter ere van een bezoek van de Prince of Wales. Nog steeds zijn alle bewoners in de oude stad verplicht de roze kleur van de gebouwen in stand te houden.

Paleis der Winden, Jaipur

Hawa Mahal – Paleis der Winden

Eén van de meest kenmerkende gebouwen van Jaipur is de Hawa Mahal, het Paleis der Winden. Dit gebouw is ontworpen in 1799 om de vrouwen van de Maharaja de mogelijkheid te geven het leven op straat te bekijken zonder dat ze zelf gezien konden worden.

City Palace

In het hart van de oude stad, ligt het City Palace. Dit is een paleiscomplex van tuinen en gebouwen. Wij zijn hier helaas zelf niet geweest, omdat we te weinig tijd hadden. Maar als je meerdere dagen in Jaipur bent, raad ik je dit zeker aan.

Tip! Het entreeticket van het City Palace geeft je ook toegang tot het Jaigarh Fort (vlakbij het Amber fort).

Jantar Mantar

Vlakbij het City Palace ligt Jantar Mantar. Dit is een observatorium waar je allerlei bizarre sculpturen kunt bezichtigen. Oorspronkelijk waren er bij Jantar Mantar in India. Op dit moment zijn er nog vier. De andere drie liggen in Delhi, Varanasi en Ujjain.

Chandol Gate, Jaipur

Stadspoort Chandol gate

Het oude stadsdeel van Jaipur wordt omringd door stadsmuren. De belangrijkste toegangspoorten zijn: Chandpol, Ajmeri Gate en Sanganeri Gate. Op de foto zie je de Chandpol poort.

Amber fort, Jaipur

In de stad Amjer, vlakbij Jaipur, ligt het Amber fort. Het Amber fort werd gebouwd in 1592 en diende als verblijfplaats van keizers in Amjer. Dit was destijds de hoofdstad van het Mogolrijk. Het Amber fort is één van de populairste bezienswaardigheden in India.

Amber fort, Jaipur

Het Amber fort ligt boven op een berg. Je kunt te voet naar de ingang lopen of een rit maken op een olifant om boven te komen. Je kunt ook met een jeep omhoog gereden worden.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie