Babi pangang recept – Zoals bij de Chinees

Babi Pangang

Zoals ik in een eerdere post al vertelde, maak ik een serie met recepten voor gerechten die je in Nederland bij de Chinees eet. Mijn vriend is namelijk dol op Chinees en zijn favoriete gerecht is babi pangang. Ik heb dus ook geprobeerd babi pangang zelf te maken, de traditionele en met spek. Voor een eerste keer vind ik het erg goed gelukt.

Update 20-7-2018: Van deze babi pangang heb ik pas geleden ook een vegetarische variant gemaakt met seitan. Misschien nog wel lekkerder dan deze babi pangang: lees hier het recept voor vegetarische babi pangang.

Wat is babi pangang?

Zelfgemaakte Babi PangangBabi pangang is eigenlijk Maleisisch/Indonesisch en betekent zoiets als ‘geroosterde varken’. Het gerecht dat je in Nederland bij de Chinees krijgt is meestal gemaakt van geroosterde schouderkarbonade. Maar je hebt ook varianten met spek. Ik heb ze allebei gemaakt. Het recept voor het geroosterde spek behandel ik later op dit blog, omdat ik nog niet tevreden was met het resultaat.

Wat heb je nodig om zelf babi pangang te maken?

Voor 2 personen

Babi Pangang SausIngrediënten voor babi pangang saus zoals bij de Chinees
1 klein blikje tomatenpuree
2 centimeter gember in plakjes
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 theelepel sambal
4 eetlepels rijstazijn
4 eetlepels gembersiroop
Maizena (naar inzicht, om de saus dikker te maken)
200 ml kookvocht van het vlees

Voor de geroosterde karbonades
2-4 karbonades, afhankelijk van hoeveel vlees je overhoudt na het wegsnijden van het bot
Water
1 teen knoflook
1 eetlepel zoete ketjap
1 theelepel sambal
1 steranijs
1tl zout
2 eetlepels rijstwijn
1 theelepel gemalen gemberpoeder
½ eetlepel bruine basterdsuiker

Zelf babi pangang maken – Bereiding

Snijd de knoflook in kleine stukjes. Voeg dit samen met de ketjap, sambal, steranijs, zout, saké (rijstwijn), gemberpoeder en suiker toe aan ongeveer 250 ml water. Meng het geheel en doe het in een niet te grote kookpan. Leg hierin de karbonades. Deze moeten net onder water staan, voeg anders nog een beetje water toe.

Karbonades voor Babi PangangBreng het geheel aan de kook en laat het vervolgens onder 45 minuten sudderen.

Tip! Soms bollen de karbonades een beetje op waardoor ze boven het water uit gaan steken. Ik heb dit opgelost, door ze halverwege het kookproces een keertje om te draaien.

Haal na de kooktijd de pan van het vuur. Doe de deksel op de pan en laat de karbonades afkoelen in het kookvocht.

Als de karbonades wat zijn afgekoeld, kun je ze uit het kookvocht halen. Zeef daarna het kookvocht en houd hiervan 200 ml apart voor de saus. Snijd de botten uit de karbonades en laat ze nog even verder afkoelen.

Babi pangang saus maken

Babi Pangang VleesOndertussen kun je beginnen met de babi pangang saus. Doe het kookvocht samen met de tomatenpuree, de plakjes gember, de sambal en de suiker in kleine kookpan of een steelpan. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 5 minuutjes zachtjes doorkoken. Verwijder daarna de plakjes gember en voeg de rijstazijn en de gembersiroop toe. Voeg nog wat maïzena (gemengd met water) toe om de saus dikker te maken. Laat het nu heel zachtjes nog even doorwarmen.

Nu kun je de karbonades gaan frituren.
Ik heb hiervoor de Philips Air Fryer gebruikt en dat ging prima. Ik heb ze op 180 graden ongeveer 15-20 minuutjes gebakken. Je kunt natuurlijk ook gewoon in een frituurpan frituren. Houd dan ook 180 graden. De baktijd zal dan wel aanzienlijk korter zijn.

Babi PangangSnijd na het frituren de karbonades in reepjes en serveer ze met de saus erover. Serveer het gerecht met rijst, nasi of bami.

Eet smakelijk!

14 Antwoorden op “Babi pangang recept – Zoals bij de Chinees”

  1. ik heb het zo gemaakt als vermeld staat hoef niet meer naar de chinees
    zaaaaaalig!!!!

    1. Dankjewel, Fred! Goed om te horen dat het zo’n succes was 🙂

  2. als je van tevoren het vlees op enkele plaatsen inkerft (niet in de lengte), gaat het niet krullen. gr. Hans Mathon

  3. Volgens mij is het gebruikelijk om onder het vlees wat verse atjar tjampoer le leggen; dit vormt een goede combinatie met het zoete vlees en saus

    1. Hallo Hans, dat is goed om te horen 🙂 .. En dank je voor de tips. Dat met die atjar ga ik zeker een keer proberen.

  4. Vandaag je recept geprobeerd en ik moet zeggen: dit komt heel dicht in de buurt van hoe de (Nederlandse) Chinees het maakte. Jum, jum! Het vlees was prachtig gaar met een heerlijk knapperig korstje een de saus had precies de goede consistentie. Ik had helaas geen gembersiroop in huis en heb maple syrup gebruikt als alternatief.

  5. Bij de ingrediënten voor de saus staat : 4 eetlepels rijstazijn ! Bij de bereiding rijstwijn ! Wat is de bedoeling?

    1. Hi Arted, dat is inderdaad een beetje slordig. Het moet rijstazijn zijn. Ik zal het direct even aanpassen.

  6. was echt heerlijk.. deze houden we erin…

  7. Goed recept Amanda ! Ik wijzig wel een beetje. Appelazijn. Ik nam ca. 2 kg varkensspiering uit één blok. Voor de basis saus gebruik ik AH chilisaus ( makkelijk ) en maak een sausje met jouw ingrediënten waarmee ik de vorige pimp. Ik bak , na afkoeling , de hele blok spiering in zijn geheel krokant in een semiprofessionele gaswok ( 12 kW). Kort in enkel minuten knisperend krokant. Snijden in schijven, saus erover en klaar. Volgende keer ga ik wat experimenten met het injecteren van de spiering met jouw marinade. Dit na het bakken van de spiering en dan enkele uurtjes laten trekken.

  8. Er wordt gezegd 2 tot 4 karbonades, wat voor karbonades ?

    1. In dit recept had ik schouderkarbonades gebruikt.

  9. 2 opmerkingen van iemand met ervaring met de Chinese keuken,
    1 de Chinees gebruikt procureur wat na het koken en afkoelen in dikke plakken gesneden wordt om te frituren, daarna in repen snijden.
    2 de “ net niet” smaak komt omdat er frituurolie of vet gebruikt wordt en in de chinese keuken gebruik je voor de babi pangang Reuzel, en dat geeft nu die smaak er aan.
    Voor de rest heb je het in grote lijnen aardig in elkaar gezet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.