Yakitori kip recept

Yakitori op de grill

Yakitori is een Japanse soort kip op een stokje. Je kunt dit in Japan in twee varianten bestellen: shio of tare. Shio wil zeggen dat er alleen zout op de kip is gestrooid. Bij tare wordt de kip tijdens en na het grillen bestreken met een zout-zoete saus. Hoe je zelf deze yakitori saus maakt en natuurlijk de spiesjes zelf, lees je in deze blogpost.

Yakitori spiesjes

Ingrediënten yakitori kip spiesjes

(voor 8 spiesjes)

8 stokjes (je kunt gewone satéprikkers gebruiken, of speciale yakitori stokjes die je kunt kopen bij de toko)
400 gram kip (je kunt hiervoor verschillende onderdelen van de kip gebruiken)
5-6 lenteuitjes

Voor de yakitori saus:
120 ml sojasaus
120 ml mirin
60 ml saké
60 ml water
2 theelepels bruine basterdsuiker

Bereiding yakitori saus

Eerst maak je de saus. Dit doe je door alle ingrediënten te mengen in een steelpan. Voeg hierbij een paar groene stukken van een lente-ui en breng het geheel aan de kook. Draai nu het vuur laag en laat het geheel dertig minuten sudderen, tot het ongeveer gehalveerd is qua hoeveelheid.

Yakitori grillen

Bereiding yakitori spiesjes

Om de yakitori spiesjes te bereiden, moet je eerste de kip in blokjes snijden. Je kunt voor yakitori spiesjes veel verschillende soorten kip gebruiken, zoals dij, borst, lever of gewoon filets. Snijd vervolgens (op een andere snijplank) de witte delen van de lente-uitjes in stukken van ongeveer 3 centimeter.

Nu kun je spiesjes gaan rijgen. Dit doe je door steeds om en om een stuk kip en dan weer een stuk lente-ui aan een stokje te rijgen. Meestal kun je ongeveer 4 stukken kip en 3 stukken lente-ui per stokje aan rijgen.

Yakitori kip

Verwarm de grill en bak de kipspiesjes hierop. Na 3 minuten moet je de spiesjes even aan allebei de kanten bestrijken met de yakitori saus. Dit kun je met een kwastje doen. Leg ze daarna weer terug op de grill.
Als de kipspiesjes helemaal gaar zijn, bestrijk je ze voor het serveren nog een keer met de saus.

Dit gerecht is lekker met rijst (eventueel gemengd met wat wokgroente en saus).

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie