Frambozen puddingtaart met Oreo-bodem

Frambozenpuddingtaart met Oreo-bodem

Een tijdje geleden ontdekt ik dat de kookpudding mixen van Dr. Oetker vegan zijn. Dus ik besloot de variant met frambozensmaak eens mee te nemen om er een taart van te maken. Jordan had het namelijk wel eens gehad over dat zijn moeder vroeger altijd roze-taarten maakten voor zijn verjaardag. En dit leek mij een goed alternatief om zo’n taart op een vegan manier na te kunnen maken.

De uitdaging was voor mij wel of de pudding stevig genoeg zou zijn om er een taart mee te maken. Dat heb ik opgelost door agar agar te gebruiken, een vegan bindmiddel. En dat bleek prima te werken. Verder is de combinatie van de frambozensmaak met de Oreo-bodem ook heel lekker. Verder is het recept voor deze frambozenpudding taart volledig vegan en lactosevrij.

Ingrediënten frambozenpudding taart – Wat heb je nodig?

Voor 1 grote taart heb je nodig:

  • 1 pakje Dr Oetker kookpudding frambozensmaak
  • 500 ml ongezoete sojamelk
  • 250 gram frambozen of 125 gram en 2 twee flinke eetlepels frambozenjam
  • 5 gram agar agar
  • 1 pakje Alpro variatie op slagroom
  • 1 zakje Klop-fix (8 gr)
  • 200 gram Oreo-koeken
  • 70 gram plantaardige boter, bijv Wajang

Puddingtaart maken – Bereiding

Neem de bakvorm en bedek dat bodem met bakpapier of vet deze in met plantaardige boter. Let op! Niet de randen van de bakvorm invetten of bedekken met bakpapier, want dan bindt de agar agar niet goed in de pudding.

Laat vervolgens in een steelpannetje de plantaardige boter smelten. Zet apart om een beetje af te koelen.

Frambozenpuddingtaart met Oreo-bodem

Doe nu de Oreo’s in een keukenmachine en hak ze fijn. Meng er daarna de gesmolten boter door en stort de mix op de bodem van je taartvorm. Verdeel met de achterkant van een lepel alles over de hele bodem en druk het goed aan.

Vervolgens zet je de taartvorm in de koelkast. Zo kan de bodem alvast wat steviger worden voor je de pudding erop stort.

Vervolgens ga je frambozenpudding maken. Meng hiervoor in een kommetje de pudding mix met zes eetlepels (van de 500 ml afhalen) sojamelk. De rest van de melk breng je in een steelpannetje al roerend aan de kook. Als de melk kookt, haal je de pan van het vuur en roer je er met een garde beetje bij beetje de aangemaakte puddingmix door. Zorg dat je een mooie gladde pudding krijgt en er geen klontjes inzitten. Zet de pudding apart om wat af te koelen. Let op! Het kan zijn dat je tussendoor af en toe nog moet roeren met de garde om te voorkomen dat de pudding al te snel hard wordt.

Neem een kom en mix met een staafmixer de Alpro slagroom samen met de Klop-fix tot een stevige slagroom. Dit is in ongeveer vijf minuten klaar.

Pureer daarna met een vork of je staafmixer de frambozen. Als je ook nog frambozenjam gebruikt, roer die dan nog door de frambozenpuree met twee eetlepels water bij. Doe dit een steelpannetje en roer de agar agar erdoor. Breng dit al roerend aan de kook en laat 4 tot 5 minuutjes zachtjes doorkoken. Blijf goed roeren en zorg dat de agar agar volledig wordt opgelost. Haal de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen.

Neem de pudding erbij en roer deze eventueel nog weer een beetje los met de garde. Schep er nu met een spatel het agar-agar-mengsel doorheen. Daarna schep je met de spatel beetje bij beetje de opgeklopte slagroom er doorheen.

Als alles goed gemengd is, neem je de taartvorm weer uit de koelkast. Stort het frambozenpuddingmengsel erop, verdeel het met de spatel en strijk het bovenop zo glad mogelijk af.

Zet de taartvorm vervolgens nog zeker 3 tot 4 uur in de koelkast, zodat de pudding goed kan opstijven.

Frambozenpudding taart

Zodra de pudding voldoende stijf is geworden, kun je de taart aansnijden. Wees wel even voorzichtig als je de rand van de springvorm opent. Door eerst even een nat, dun mes langs de rand van de taart te halen, voorkom je dat de taart scheurt als je de vorm opent.

Smullen maar!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.