Vega(n) ingrediënten – agar agar

Agar agar poeder

Ik dacht dat ik de serie vega(n) ingrediënten op dit blog voorlopig had afgesloten, maar er kwam laatst toch nog een nieuw ingrediënt voorbij dat ik graag met jullie wil delen: agar agar. Ik kende het wel al langer, maar omdat ik er nog nooit succesvol een recept mee had gemaakt, had ik het nog niet behandeld. Maar daar kwam dus verandering doordat ik een paar weken geleden een vegan kwarktaart maakte met agar agar.

Wat is agar agar?

Agar agar is een geleermiddel gemaakt van algen, maar de smaak is heel neutraal. Meestal vind je het in poedervorm in de toko of supermarkt. Maar je kunt het soms ook aan een blok kopen. Poedervorm vind ik het gemakkelijkst, dus daarom gebruik ik die.

Omdat het poeder een veel sterkere bindingskracht heeft dan gelatine hoef je er minder van te gebruiken. Normaal gebruik je ongeveer 12 blaadjes of 20 gram gelatine voor een liter vloeistof. Bij agar agar is dit 5 tot 8 gram. Dit verschilt een beetje per soort en merk, dus kijk hiervoor altijd goed op de verpakking.

Agar agar

Gebruik van agar agar

Waarvoor gebruik je het?

Agar agar is een vervanger voor gelatine in baksels, zoals kwarktaart en pudding. Gelatine wordt namelijk gemaakt van varkens en/of runderbotten. Hierdoor is het niet vegetarisch. Omdat agar agar wel volledig plantaardig is, is dit een goed alternatief.

Hoe gebruik je het?

Agar agar gebruik je door het samen met de vloeistof te verhitten in een steelpan. Roer het ondertussen goed door totdat het poeder volledig is opgelost en laat het dan nog 4 tot 5 minuten zachtjes doorkoken.

Omdat agar agar al stolt bij 40 á 45 graden, moet je het niet teveel laten afkoelen voor je het verwerkt in je gerecht.

Een taart of pudding met agar agar heeft minimaal 3 uur nodig om op te stijven in de koelkast.

Vegan kwarktaart met aardbeien

Tips voor bakken met agar agar

Er zijn wel een aantal dingen die handig zijn om te weten als je gaat bakken met agar agar.

  • De bindingskracht is maximaal 2 tot 3 dagen. Je kunt baksels met agar agar dus niet te lang bewaren of ver van tevoren maken.
  • Als je zure ingrediënten gebruikt, zoals citroen, werkt de bindingskracht minder goed. Je hebt dan een grotere hoeveelheid nodig.
  • Vet je bakvorm niet in als je agar agar gebruikt, want dan stolt het niet.

Recepten met agar agar

Ik heb nog niet zo heel veel recepten met agar agar op dit blog. Voor nu blijft het dus even bij deze vegan kwarktaart met aardbeien. Natuurlijk kun je dit recept ook gemakkelijk gebruiken als basis voor kwarktaart met andere ingrediënten. Zodra ik meer recepten plaats met agar agar erin vind je ze natuurlijk ook in dit artikel.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie