DIY Candy – Japans zelfmaak snoep

DIY (Do It Yourself) candy is enorm populair in Japan. Je hebt pakketjes in allerlei soorten en maten waarmee je je eigen snoep kunt maken. Van snoep in de vorm van populaire gerechten, zoals sushi en takoyaki tot snoepjes in de vorm van dieren of fruit. In de Japanse snoep boxen die mijn vriend had besteld op internet, zat ook een kit voor Japans zelfmaak snoep. Bovendien had ik bij Jamin al een pakketje gekocht om zelf takoyaki (Japanse poffertjes) snoep te maken. Op dit blog lees je hoe het maken van de snoepjes ons verging en wat we ervan vonden.

Waku Waku Animal Soft Candy DIY

In de box van Tokyo Treat zat een zakje om zelf zachte snoepjes in de vorm van dieren te maken. In het zakje zit een vorm om de snoepjes in te maken, een zakje met stokje en een geel en een roze staafje snoep. Het snoep is kneedbaar waardoor je er gemakkelijk zelf vormpjes mee kunt kneden en mal kunt vullen om de snoepjes te maken.

In het boekje dat de bij de box zat, staat gelukkig een Engelse gebruiksaanwijzing, maar toch vond ik het nog best lastig om er mooie snoepjes van te maken, zoals je ziet in het resultaat hieronder haha. De vormpjes waren best klein dus als je het heel mooi wilt doen, is het echt priegelwerk. Niet zo mijn ding dus.

Het idee is simpel: je hebt twee mallen, eentje voor de voorkant van de snoepjes en eentje voor de achterkant. Beide mallen vul je naar eigen inzicht, of je gebruikt de voorbeelden op de achterkant van de zak. Als je allebei de mallen goed gevuld hebt, kun je voorkant en de achterkant op elkaar klikken. Steek vervolgens een stokje in de mal. En als je het goed hebt gedaan, kun je snoeplolly eenvoudig uit de mal halen als je ‘m weer openklapt.

De snoepjes smaken naar aardbei (roze) en citroen (geel). Het lijkt een beetje op fruittella qua smaak, maar de structuur van de snoepjes is korreliger.

YoaYasan Soft Candy DIY

Gelukkig kregen we een herkansing met het zakje Japans zelfmaak snoep dat in de Japan Crate box zat. In dit zakje zitten een zelfde soort malletjes, alleen deze keer in de vorm van groente en fruit en drie kleuren zacht snoep (roze, geel en groen). De smaak en de structuur is vergelijkbaar met die van de Waku Waku dierensnoepjes.

In dit zakje zat ook een stuk karton waarmee je zelf een trapje kunt vouwen waarop je de groente en het fruit kunt neerleggen, zodat het eruit ziet als een echt groentekraampje. Erg grappig.

Deze keer ging het maken van de snoepjes me beter af, omdat we inmiddels door handen dat je beide kanten van de mal tot iets over de rond moet vullen, zodat de voor- en achterkant goed aan elkaar plakken bij het dichtdrukken van de mal.

Popin Cookin Kurukura Takoyaki

Bij Jamin verkopen ze ook een aantal soorten Japans snoep. Ik heb hier laatst van het merk Popin Cookin een setje gekocht om zelf takoyaki snoep te maken. takoyaki zijn een soort Japanse poffertjes met stukjes octopus erin. Deze DIY candy is wel wat bewerkelijker dan die ik hiervoor heb behandeld.

In het zakje zit een zwart bakje waarvan je de verschillende delen los van elkaar moet knippen. Daarnaast zitten er zakjes met poeder bij. Van dit poeder maak je door water toe te voegen de verschillende ingrediënten voor je snoepjes.

Ik begon met het maken van de octopus stukjes. Hiervoor gebruik je het poeder in het roze zakje met de octopus erop. Doe het poeder in het daarvoor bestemde bakje en doe er één schepje water bij. Gebruik hiervoor het kleine hoekbakje, zo heb je altijd precies genoeg water. Door te roeren vormt zich van het poeder een substantie die eruit ziet als gehakt. Het ruikt ook echt een beetje naar octopus.

Van het ‘gehakt’ maak je met de octopus vormpjes, stukjes octopus. Je hebt er minimaal acht nodig, maar ik kon er negen van maken. Leg de stukjes octopus op een bordje apart.

Vervolgens ga je de mayonaise voorbereiden. Hiervoor gebruik je het zakje met de blauwe bedrukking. Knip het zakje open op de aangegeven hoogte. Het poeder laat je in het zakje en je giet er één hoekje water bij. Door te roeren in het zakje, krijg je een mayonaise-achtige substantie. Vouw het zakje dicht en leg het opzij voor straks.

Nu gaan we het beslag maken. Giet de inhoud uit het zakje met oranje bedrukking in het mengbakje en voeg twee hoekjes water toe. Roer voorzichtig en er ontstaat op een gegeven moment een soort beslag. Roer door tot er geen klontjes meer in zitten en al het poeder is opgelost.

Het beslag schep je in de vorm voor de octopusballetjes. Je moet ze ongeveer tot het streepje vullen. Hierna duw je in elk vormpje met beslag een stukje octopus.

De vorm met de octopusballetjes moet nu in de magnetron op 500 watt, moeten ze er 40 seconden in. Let op! Plaats het bakje niet in het midden van de magnetron, maar een beetje aan de rand.

Laat de balletjes afkoelen en maak ondertussen de sojasaus. Hiervoor is het sausje met de bruine bedrukking. Het poeder gaat in kleine rechthoekige mengbakje, met één hoekje water.

Draai vervolgens met een prikkertje voorzichtig de octopusballen om in hun vorm en bestrijk ze daarna met de sojasaus. Knip van het zakje mayonaise een klein hoekje en knijp voorzichtig wat mayonaise op elk balletje.

 

Mijn oordeel?

Het ziet er nu echt een beetje uit als takoyaki. Het smaakt alleen niet hetzelfde. Je proeft wel een beetje de smaak van de octopus en sojasaus, maar het is toch niet echt hetzelfde. Niet heel bijzonder om te eten, maar het was wel leuk om het te maken.

Binnenkort krijgen we weer een nieuwe box van Tokyotreat. Als hier ook weer een DIY candy kit bij zit, zal ik een keer filmen hoe het maken van de snoepjes gaat. Want met beeld erbij is het natuurlijk dan om er alleen over te lezen.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie