Chinese dumplings maken – Gemakkelijker dan je denkt

Zelfgemaakte dumplings

Dumplings zijn Chinese hapjes gemaakt van een velletje deeg met vulling. Wat je in de hapjes stopt als vulling kan enorm verschillen. Vaak wordt varkensgehakt met groente gebruikt, maar ook dumplings met, kip, eend of garnalen kom je in China regelmatig tegen op de kaart. Deze hapjes worden meestal gestoomd, maar volgens het kookboek De Echte Chinese Keuken Thuis van Fuchia Dunlop, kun je ze ook gewoon koken. Dus ik dacht: laat ik dat eens proberen, dan hoef ik er niet speciaal een stoommandje voor aan te schaffen.

Ingrediënten voor dumplings

Chinese koolMet deze ingrediënten heb ik 30 dumplings gemaakt

Dumplingvellen – Je kunt ze ook zelf maken, maar ik heb ze gewoon gekocht bij de Toko.
Een stukje gember
100 gram half-om-half gehakt
½ ei, losgeklopt
1 theelepel shaoxingwijn
1 theelepel sesamolie
Sojasaus
200 gram Chinese kool

Zelf dumplings maken – Bereiding

Vulling voor dumplingsEerst gaan we de Chinese kool voorbereiden. Snijdt de kool fijn en doe er een beetje zout bij. Wrijf het zout goed in het blad en laat het minimaal 30 minuten staan. Knijp daarna het vocht eruit.

Kneus het stukje gember. Dit gaat het gemakkelijkst als je er een groot koksmes met de zijkant van het lemmet bovenop legt en voorzichtig drukt op het punt waar de gember onder ligt. Doe de gember daarna in een kopje en giet er wat koud water overheen.

Doe het gehakt in een flinke kom. Voeg het ei, de wijn en sesamolie toe en doe er 1 theelepel van het gemberwater bij. Meng alles goed door elkaar.

Voeg nu de Chinese kool toe aan het gehakt en meng alles nogmaals goed door.

Dumplings vouwen

Dumplings makenNu gaan we echt de dumplings maken. Zorg dat je een klein kommetje met koud water binnen handbereik hebt staan.

Leg een dumplingvel op je hand. Als je rechtshandig bent, leg je het vel op je linkerhand en andersom. Schep ongeveer een eetlepel van het gehaktmengsel in het midden van het vel.

Doop je vingers in het kommetje met water en wrijf over de randen van het vel. Vouw de dumplings dicht.

Zelfgemaakte dumplingsEr zijn allerlei technieken om de deeghapjes mooi dicht te vouwen met plooitjes en in allerlei vormpjes, maar omdat het voor mij de eerste keer is dat ik ze maak, heb ik ze gewoon op de gemakkelijke manier dichtgevouwen. Vouw hiervoor het vel met de vulling gewoon dicht en druk de randjes goed op elkaar. De dumplings die klaar zijn leg je op een met bloem bestoven werkblad of snijplank.

Zelf dumplings koken

Breng een grote pan met water aan de kook. Leg de dumplings voorzichtig in het kokend water. Doe er niet teveel tegelijk in een pan. Ik heb twee pannen gebruikt met elk 15 dumplings tegelijk en dat was eigenlijk al best veel. Kook ze ongeveer 4 tot 5 minuten.

Dumplings kokenLet op! Telkens als het water kookt, moet je het even afblussen met wat koud water. Zo voorkom je dat de dumplings uit elkaar vallen.

Haal de dumplings voorzichtig uit het water als ze klaar zijn en leg ze op een serveerschaal of bord.

Tip! Serveer een lekker sausje bij de hapjes. Ik heb gekozen voor sojasaus. Maar je kunt ook chilisaus gebruiken of een eigen sausje maken.

Chinese dumplingsAchteraf gezien ben ik wel tevreden met het resultaat, maar ik vond de dumplings nog lang niet zo lekker als die ik in China heb gegeten. Misschien dat stomen in plaats van koken toch nog verschil maakt. Dus ik heb deze week een stoommand gekocht, om dit uit te gaan proberen. Hierover later meer op dit blog.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie