Cuban sandwich, naar een recept uit de film Chef

Cuban Sandwich

Tijdens de rondreis door Cuba kregen we bij lunch altijd een soort tosti’s, de Cuban sandwich. Als je met een groep toeristen door Cuba reist, bent je gebonden aan speciale staatsrestaurant. Je kunt niet even zomaar bij een lokaal restaurantje gaan eten. Gevolg is dat je eigenlijk altijd bij restaurants eet waar de kwaliteit van de gerechten minder goed is dan bij lokale restaurants. Dit gold ook voor de sandwiches bij de lunch.

Dit recept maakte ik voor dit blog, toen ik nog vlees at. Sinds mei 2016 ben ik vegetariër en inmiddels heb ik ook een vegan variant gemaakt van de Cuban Sandwich: recept vegan cuban sandwich.

Waarom ik toch enthousiast werd over de Cubano sandwich?

Cubano SandwichWe konden elke middag kiezen tussen sandwich ham/kaas, sandwich kaas en sandwich ham. Heel soms zaten er nog stukjes sperziebonen tussen deze tosti’s. Al met al niet een gerecht waar ik na mijn reis direct enthousiast over was. Totdat ik de film Chef zag. In deze film gaat de hoofdrolspeler, Carl Casper, met een foodtruck door Florida toeren in de zomer. Eén van de gerechten die hij serveert, zijn Cuban sandwiches. Dit zijn een soort panini’s met ham en kaas, maar wel echt een stuk beter dan tosti’s die wij steeds kregen in Cuba.

Ik werd hier zo enthousiast van dat ik op internet op zoek ben gegaan naar een recept voor deze Cuban sandwiches. Deze heb ik hier gevonden. Vervolgens ben ik natuurlijk aan de slag gegaan om dit gerecht te maken. Het resultaat was echt om van te smullen. Zoals je hieronder in het recept ziet, moet je er wel even wat tijd in steken om het vlees te bereiden voor deze Cubaanse sandwiches, maar dan heb je ook echt een lekker gerecht.

Recept Cuban sandwich

Cuban Sandwich MakenWat heb je nodig?
Grill voor panini’s
Kwastje om te bestrijken

Ingrediënten voor de Cubaanse sandwich:
4 plakken Mojo Marinated Pork (recept hieronder) – Eventueel kun je ook plakjes schouderham uit de supermarkt gebruiken.
2 dunne plakken beenham
2 panini’s (15 cm lang)
Gesmolten boter om de sandwiches mee te bestrijken
Amerikaanse mosterd
2 plakken Zwitserse gatenkaas
2 of 3 augurken, dun gesneden

Bereiding Cubano sandwich

Cuban SandwichSnijd de panini’s over de lengte doormidden en besmeer de binnenkant met boter.
Beleg de onderkant van de panini’s in deze volgorde met pork, ham, kaas en augurken.
Besmeer de snijvlakken van de bovenste helft van de panini’s met de mosterd en leg deze bovenop de belegde onderkant.
Besmeer de buitenkant (boven en onderkant) van de panini’s met de gesmolten boter.

Verwarm de grill op stand medium.
Plaats de belegde panini’s tussen de grill.
Bak drie minuten totdat de panini’s goudbruin en krokant zijn en de kaas is gesmolten.
Laat de sandwiches een minuut rusten voordat je deze door de helft snijdt.
Direct serveren!

Recept Mojo Marinated Pork:

Mojo Marinated PorkWat heb je nodig?
Een blender
Een Citruspers
Een zipperbag
Een braadschaal voor in de oven met een rooster erin
Aluminiumfolie
Een oven

Ingrediënten:

Mojo Marinade:
180 ml olijfolie
60 gram verse koriander
1 theelepel geraspte schil van een sinaasappel
150 ml sinaasappelsap
100 ml limoensap
60 gram muntblaadjes
8 tenen knoflook
1 theelepel oregano (vers)/ 0,5 theelepel gedroogde oregano
2 theelepels komijn
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper

Pork:
1 kilo schouderham (aan een stuk)

Mojosaus:
2 theelepels limoensap
150 ml sinaasappelsap
Zout en peper (naar smaak)

Bereiding:

Meng de ingrediënten voor de marinade in een blender totdat de kruiden en de knoflooktenen helemaal zijn fijn gehakt.

Doe het stuk schouderham samen met de marinade in een zipper bag en plaats deze een nacht in de koelkast.

Haal de schouderham uit de marinade (bewaar de marinade!) en laat de ham buiten de koelkast op kamerthemperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius.
Plaats de schouderham in een braadschaal bovenop het rooster, zodat het vocht dat uit het vlees lekt in de schaal kan vallen. Overdek het vlees met 2 lagen aluminiumfolie. Niet te strak! Zodat het folie het vlees niet raakt.
Plaats de schouderham nu 2,5 uur in de oven.
Verwijder het folie en laat de ham nog een half uur bakken in de oven.
Haal de ham uit de oven en laat deze met de folie erover 20 minuten staan.

Nu is de ham klaar om te serveren of om te gebruiken voor de Cuban sandwiches.

Van de marinade kun je een saus maken voor bij het vlees. Voeg hiervoor nog de rest van het sinaasappelsap en het limoensap toe aan de marinade (en evt zout en peper). Verwarm de saus.

De saus is lekker om te serveren bij het vlees. Ik heb het vlees dat ik over had later in de week gegeten met nog wat rijst en de mojo saus erover. Zeker een aanrader!

Geef een reactie