Zweedse hamburgers – Recept voor Zweedse burgers

Zweedse burgers

Bij de Zweedse keuken denk je natuurlijk direct aan de Zweedse gehaktballetjes van IKEA. Dat heb ik dan ook gebruikt als basis voor de Zweedse burgers. De burgers zijn gemaakt van rundergehakt en ik heb er een roomsausje bij en een compote van rode bessen. Alleen dat is natuurlijk niet origineel genoeg, dus ik nog wat andere ingrediënten toegevoegd. Uiteraard allemaal uit de Zweedse keuken. Of nou ja, bijna allemaal dan.

Wat zit er dan allemaal in die Zweedse burgers?

Ingrediënten Zweedse burgersVoor 4 burgers heb je nodig:

Voor de burgers:

450 gram rundergehakt
2 eetlepels fijngesneden gekookte bietjes
Een handje dille, fijngesneden
Een ei
Wat paneermeel
Een halve ui, fijngesneden
1 theelepel peterselie

Voor de roomsaus:

125 ml runderbouillon
50 ml room (ik heb sojaroom gebruikt)
2 eetlepels bloem
1 theelepel sojasaus
Peper, naar smaak
Een scheutje rum, whiskey of cognac

Verder nog:

2 grote harde broodjes of 4 normale harde broodje
Een potje veenbessencompote (of iets wat daarop lijkt)

Zweedse hamburgers maken – Bereiding

Zweedse hamburgers makenEerst maken we de saus. Meng de bouillon, room, sojasaus en peper in een steelpannetje. Roer er de lepels bloem door. Goed roeren (bijvoorbeeld met een garde)! Anders krijg je klontjes in de saus. Heeft de saus de gewenste structuur, dan haal je de pan van het vuur.

Om de Zweedse burgers te maken doe je alle ingrediënten (behalve de broodjes natuurlijk) in een kom. Kneed alles goed door elkaar. Vorm er de burgers van. Deze ze af en laat ze even rusten in de koelkast.

Zweedse burgers bakken en opbouwen

Bak de burgers op een gril of in een grillpan. Eventueel verwarm je ondertussen de roomsaus opnieuw, als dat nodig is.

Zweedse burgersAls de burgers klaar zijn, kun je de broodjes gaan opbouwen. Leg op de bodem van elk broodje een of twee burgers (afhankelijk van of je grote of normale broodjes hebt). Schep hierover de roomsaus. Tot slot schep je op elke burger een beetje veenbessencompote. Bij ons in de supermarkt hadden ze dit niet, dus ik heb Preiselbeerencompote gebruikt. Net zo lekker.

Tip! Serveer bij de burgers gebakken aardappeltjes of een salade.

Geef een reactie