Zoet-pittige bloemkool met tortilla’s en rijst

Zoet-pittige bloemkool

Het is alweer een tijdje geleden dat ik op dit blog met jullie een eigen recept heb gedeeld. Natuurlijk zijn alle recepten een beetje eigen, maar de laatste tijd waren ze vaak geïnspireerd op een recept uit kookboek, magazine of van internet (uiteraard altijd netjes met een verwijzing). Ik ben altijd wel zo eigenwijs dat ik hierin dingen aapas, omdat ik denk dat dit lekkerder is of gewoon gemakkelijker. En natuurlijk pas ik soms dingen aan om de recepten lactosevrij en/of vegetarisch te maken.

Maar afgelopen had ik een gerecht dat ik eigenlijk helemaal zelf heb bedacht door alle ingrediënten en kruiden te gebruiken op basis van mijn eigen kennis en fantasie. En het was echt heel lekker. Natuurlijk zeg ik dat van mijn eigen recepten, maar vriend heeft dit gerecht ook meer dan goedgekeurd. Dus ik weet vrij zeker dat het ook echt heel lekker is.

Hoe kwam het gerecht tot stand?

Zoals sommigen van jullie inmiddels wel weten ben ik een groot fan van bloemkool als kipvervanger in allerlei wokgerechten. Dus het idee om een wokgerecht te maken met bloemkool en oosterse smaken, was voor mij niet heel vergezocht. Verder heb ik me laten leiden door kruiden op mijn kruidenrek. En cashewnoten door de rijst vind ik ook altijd heel lekker. Dus dat was ook snel bedacht.

Maar wat zit er nog meer in die zoet-pittige bloemkool?

Voor 2 personen heb je nodig:

300 gram bloemkoolroosje (eerst even kort voorkoken)
5 centimeter verse gember (fijngesneden)
Twee flinke theelepels honing
2 teentjes knoflook (geperst)
Lekker veel 5-spices poeder (dit is een Chinees kruidenmengsel dat je gewoon in alle supermarkten kunt krijgen)
1 theelepel chilivlokken
Een scheutje zoete ketjap
1 Lente-ui (in ringetjes gesneden)
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel citroengraspoeder
200 gram witte rijst
50 gram cashewnoten
2 TortillawrapsZoet-pittige bloemkool

Zoet-pittige bloemkool maken – Bereiding

Breng een pan water aan de kook voor de rijst. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Dep ondertussen de voorgekookte bloemkool goed droog en doe in een kom. Meng de bloemkool met de knoflook, gember, honing, 5-spices, chilivlokken en ketjap. En laat 10 minuutjes marineren.

Rooster in de tussentijd de cashewnoten in een koekenpan en zet de noten in een schaaltje apart.

Verhit een klein scheutje wokolie in een wok en bak hierin de bloemkool met de marinade. Na een paar minuten voeg je de korianderpoeder toe, goed doorroeren. En na nog een paar minuten het citroengraspoeder.

Als de bloemkool gaar is en mooi bruin begint te kleuren (na ongeveer 5 tot 10 minuten), roer de lente-uitjes erdoor.

Verwarm vlak voor het einde de tortilla’s in de magnetron. Doe dit ook weer volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Verdeel de bloemkool en de rijst over twee borden. Strooi de cashewnoten over de rijst en serveer de tortilla’s erbij.

Tip! Het is ook erg lekker om steeds een stukje van de tortilla af te breken en in de marinade van de bloemkool te dippen.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie