Zelf sushi maken – Recept en tips

Zelf sushi maken

Wij zijn echte sushiliefhebbers, dus wat is er dan een beter kerstdiner dan sushi? Afgelopen Kerst besloten mijn vriend en ik om zelf sushi te maken. In denk altijd dat dit heel bewerkelijk is en daarom ik maak ik het bijna nooit zelf. Maar als je eenmaal bezig bent is zelf sushi maken altijd eenvoudiger dan gedacht. Ook deze keer viel het weer erg mee. In dit artikel lees je hoe wij zelf sushi maakten, welke ingrediënten we hebben gebruikt en enkele handige tips voor als je zelf sushi gaat maken. O ja, we maakten ook een onigiri (Japanse rijstbal met vulling). Maar daarover later meer.

Ingrediënten sushi – Wat zat er allemaal in?

Eerst de sushi dus. Wij hebben alleen eenvoudige makirollen gemaakt met verschillende vullingen. Hiervoor heb je in elk geval nodig:

  • Sushirijst
  • Rijstazijn
  • Norivellen
  • Sushimatjes

Voor de vullingen hebben we de volgende ingrediënten gekozen:

  • Verse zalm
  • Tonijn uit blik
  • Komkommer
  • Surimi
  • Wortel

En voor erbij hadden we wakame (zeewiersalade) en natuurlijk sojasaus.

Zelf sushi maken – Bereiding en tips

Eerst moet je de rijst koken. Voor 250 gram sushirijst heb je 350 ml koud water nodig. Breng het water met de rijst erin aan de kook. Laat het 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Laat daarna de rijst in de pan (met de deksel erop) 15 minuten afkoelen.

Snijd ondertussen de ingrediënten voor de vullingen in dunne reepjes.

Verwarm in een pannetje ondertussen 3 eetlepels rijstazijn met een beetje zout en suiker. Roer tot het zout en de suiker zijn opgelost. Meng het mengsel door de rijst.

Zorg dat de rijst nog op kamertemperatuur is als je de sushirollen gaat maken.

Zelf sushi maken

Sushi rollen maken

Leg op je sushimatje een nori vel (met de ruwe kant boven). Schep hierop de rijst en verdeel het netjes. Laat aan de onderkant en de zijkanten van het vel een halve centimeter vrij. Aan de bovenkant laat je vijf centimeter vrij. Druk de rijst goed aan.

Tip! Sushirijst plakt nogal. Als je met je handen wilt werken, zorg dan dat je altijd met natte handen de rijst over het nori vel verdeeld. Maar nog gemakkelijker is om een lepel te gebruiken en deze steeds even in een kommetje water te dompelen.

Leg de vulling op de rijst. En rol daarna voorzichtig met je matje de rol op. In het begin kun je het beste je matje en het vel een klein beetje omhoog tillen, zodat je het onderste stuk over de vulling heen kunt rollen. Rol door tot je bij het lege stuk van de bovenkant komt. Bestrijk de bovenkant van het nori vel met je vingers met een beetje water. Dan plakt het beter dicht. Rol nu de rol helemaal op en druk goed aan. Als je denkt dat de rol stevig genoeg is, kun het matje eraf halen en rol op een bord of snijplank leggen.

Sushi rollen

Tip! Probeer de rollen zo neer te leggen dat de rand die aan de buitenkant zit niet op het bord ligt. Anders kan deze gaan vastplakken aan het bord.

Als je alle rollen hebt gerold, kun je ze gaan snijden. Gebruik hiervoor een goed scherp mes dat je telkens vochtig maakt. Zo voorkom je dat de sushi aan het mes blijft plakken.

Leg de stukje mooi opgemaakt op een bord met eventueel wat bijgerecht en smullen maar!

Sushi met kerst

 

Onigiri maken

Bijna vergeten: we hadden nog wat sushirijst over en hiermee hebben we een onigiri gemaakt. Dit is een rijstbal (alhoewel ze meestal in de vorm van een driehoek worden gemaakt), met een vulling. Wij hebben tijdens onze vakantie in Japan een onigiri-vorm gekocht bij een 100 Yen shop. Dit maakt het natuurlijk extra gemakkelijk om zo’n rijstdriehoek te maken. Je kunt een onigirivorm ook vaak kopen bij toko’s in Nederland.

Onigiri maken

Doe eerst wat rijst in de vorm. Maak een kuiltje voor de vulling (de bodem moet wel bedekt blijven met rijst). Schep de vulling (bijvoorbeeld tonijnsalade) erin en daarna nog een laag rijst erop. Druk het goed aan met de deksel die bij de vorm zit. Haal de deksel er weer af en druk nu voorzichtig de onigiri uit de vorm. Het gemakkelijkste is als je zorgt dat de onigiri meteen op een nori velletje ligt, dat je er vervolgens omheen vouwt. Wij hebben hiervoor een stukje van een groter nori vel afgeknipt.

 

One Reply to “Zelf sushi maken – Recept en tips”

  1. Mocht je nog meer tips willen dan nodig ik je van harte uit op http://www.sushitotaal.nl

Geef een reactie