Zelf vegan Griekse pitabroodjes maken

Griekse vegan pitabroodjes

Pitabroodjes, wij eten ze regelmatig en halen ze ook vaak bij de supermarkt. Bijvoorbeeld om bij vegan shoarma of gyros te eten.

De eerste keer dat ik ze zelf maakte was na onze citytrip in Athene in 2018. We hebben daar een paar keer pitabroodjes met vegan souvlaki gegeten. Griekse pitabroodjes zijn anders dan de pita’s uit de supermarkt, omdat ze wat slapper zijn en echt bedoeld zijn om op te rollen met wat vulling erin. Inmiddels heb ik ze al vaker zelf gemaakt en is het recept tussentijds ook wat aangepast. Het was daarom tijd voor een nieuw, verbeterd recept.

Zelf Griekse pitabroodjes maken is eigenlijk heel eenvoudig. Je moet er wel even de tijd voor nemen, omdat de broodjes tussendoor moeten rijzen. Maar qua handelingen stelt het niet veel voor. En als je dan in de pan de broodjes ziet opbollen tijdens het bakken, is ook het wachten op het rijzen de tijd dubbel en dwars waard geweest.

Ingrediënten voor Griekse pitabroodjes

Voor 4 broodjes heb je nodig:

150 tot 200 ml warm water
4 gram instant gist
250 gram bloem
5 gram zout
Een eetlepel olijfolie

Zelf Griekse pitabroodjes maken

Griekse pitabroodjes maken – Bereiding

Neem een beslagkom en mix hierin met een garde het gist door het warme water. Goed roeren tot de gist is opgelost. Laat dit 5 minuutjes staan, totdat het mengsel een beetje bubbels begint te krijgen.

Voeg de bloem, zout en olijfolie toe en meng alles tot een mooi deeg. Het zal in het begin nog wat plakkerig zijn, maar dat wordt na een tijdje beter. Voeg desnoods nog een klein beetje bloem.

Kneed het deeg op een bebloemd werkblad in ongeveer 5 tot 10 minuten tot een soepel deeg.

Pak een schone kom (of maak de eerder gebruikte kom even schoon) en vet de kom in met wat olijfolie. Vorm van het deeg een bol en rol die even door de olie in de kom, zodat alle zijden van de bol ingevet zijn.

Laat het deeg op een warme plek een uurtje rijzen. Ik gebruik hier zelf altijd een oven voor die ik heb voorverwarmd op 60 graden. Zet de oven na het voorverwarmen uit en zet de kom met het deeg erin met een theedoek erover heen. Houd de deur tijdens het rijzen van het deeg wel dicht.

Zelf pitabroodjes bakken

Als het deeg goed gerezen is (het is qua volume twee keer zo groot geworden), leg het dan weer op een bebloemd werkblad en druk het zachtjes plat. Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en maak hier bolletjes van.

Verhit ondertussen een koekenpan met een klein beetje olie. Ik gebruik een pannenkoekenpan met antiaanbaklaag en dan heb je geen olie nodig. Zorg wel dat de pan goed heet is voor je de broodjes gaat bakken.

Rol steeds een bolletje uit tot een cirkel van ongeveer 15 centimeter en leg deze in de pan. Na 30 seconden zie je de bubbels verschijnen in het deeg. Als dit niet gebeurt, druk het deeg dan voorzichtig met een spatel een beetje plat en dan komt het bubbelen vanzelf.

Draai het deeg om en bak het 1 tot 2 minuten. Draai het daarna nog een keer om en bak nog 1 minuut. Dit proces herhaal je voor elk broodje.

Houd de broodjes na het bakken warm op een bord onder een theedoek.

Griekse pitabroodjes met vegan gyros

Tip! Serveer de pitabroodjes met vegan gyros , sla, ui en frietjes voor een lekkere vegan variant op de Griekse souvlaki.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.