Top 10 bezienswaardigheden Athene voor een citytrip

Uitzicht vanaf Filopappos Hill

Athene is als hoofdstad van Griekenland en met haar rijke historie een stad die zeker de moeite waard is voor een citytrip. Ik vond het erg indrukwekkend om door zo’n historisch belangrijke stad te lopen en de tempels en ruïnes te bewonderen. In dit artikel vertel ik je over mijn top 10 bezienswaardigheden in Athene, Griekenland en vind je handige tips.

1 Acropolis Athene bezoeken

De nummer 1 qua bezienswaardigheden in Athene is natuurlijk geen verrassing. De Acropolis is een absolute must see. Alle andere toeristen die op dat moment in de stad zijn vinden dat (helaas) ook, dus bereid je voor op drukte. Of ga vroeg op de dag.. We waren iets voor 8 uur ‘s-ochtends bij het ticketoffice en hebben nauwelijks in de rij hoeven staan en toen was het qua drukte op de berg nog goed te doen.

Acropolis Athene

Het gebied rondom de Acropolis bevat verschillende bezienswaardigheden, zoals de Parthenon, het Erechtheion en het Theater van Dionysos. Neem uitgebreid de tijd om alles te bekijken. Wij hebben er ongeveer 2-3 uur rondgelopen.

Tip! Je kunt bij de Acropolis een gewoon entreebewijs kopen of een Acropolis Pass. Deze laatste is echt een aanrader. Je hebt dan in een tijdsbestek van vijf dagen toegang tot de Acropolis en zeven andere bezienswaardigheden. Dit is uiteindelijk goedkoper dan wanneer je overal losse tickets voor koopt.

2. Nationaal Archeologisch museum van Athene

Na de Acropolis vond ik het Archeologisch Museum van Athene het indrukwekkendst. Dit museum heeft een uitgebreide collectie van Griekse antieke kunst uit verschillende periodes. De marmeren beeldhouwwerken vond ik het gaafst om te zien. Je kunt hier met gemak een halve dag doorbrengen.

Nationaal Archeologisch museum van Athene

3. Temple van Zeus

De Temple van Zeus is zeer indrukwekkend om te zien, vanwege de grote pilaren. Je krijgt een goed beeld van hoe groots het bouwwerk was toen het nog helemaal intact was. Helaas is een groot deel ervan niet meer intact.

Temple of Zeus, Athene

4. Hadrian’s Arch en Hadrian’s Library

Na deze top 3 vind ik het lastig om echt een specifieke volgorde qua voorkeur te maken in de volgende bezienswaardigheden. Ik zal nu eerst de attracties behandelen die naast de Acropolis en de Tempel van Zeus bij de Acropolis Pass inbegrepen zitten.

Hadrian's arch en Hadrian's Library

De Hadrian’s Arch staat vlakbij de Temple van Zeus en kun je gratis bezoeken. Je kunt er niet in of zo, maar alleen een foto van maken. Je krijgt met de Acropolis Pass ook toegang tot de Hadrian’s Library. Dit is echt alleen nog maar een reünie. Maar wel de moeite waard om te bezoeken, zeker als je ook de volgende twee bezienswaardigheden bezoekt.

5. Acient en Roman agora

Vlakbij de acropolis vind je de Acient Agora. Dit was in de zesde eeuw het hart van Athene. De indrukwekkendste dingen om te bekijken hier zijn de Temple of Hephaestus en Stoa van Attalos. De tempel is nog bijna helemaal in tact en je kunt erg dichtbij komen. De Stoa zijn twee verdiepingen van lange rijen pilaren waar je kunt wandelen en binnen is een museum met antieke Griekse beelden.

Temple of Hephaestus

De Romeinse Agora was het stadscentrum in de tijd dat Athene onder Romeins gezag viel. De belangrijkste bezienswaardigheid hier is de Tower of the Winds. De toren is gebouwd door een Syrische Astroloog in de Eerste Eeuw na Christus en diende onder meer als zonnewijzer en kompas.

Tower of the Winds, Roman Agora, Athens

6. Keramikos

Keramikos is een kerkhof dat werd gebruikt van 3.000 voor Christus tot de 6e eeuw na Christus. Het is nu voornamelijk nog een ruïne, maar heeft wel een indrukwekkend museum.

Keramikos en Aristotle's Lyceum

7. Aristotle’s Lyceum

Dit is plek waar de beroemde filosoof Aristoteles zijn Lyceum starten in de 335 na Christus. Ook dit is nu voornamelijk nog een ruïne.

8. Acropolis museum

Nu hebben we alle plekken gehad die bij de Acropolis pas zijn inbegrepen, maar er is natuurlijk nog veel meer te zien. Het Acropolis museum, dat vlakbij de Acropolis ligt is zeker ook de moeite waard. Het is niet zo indrukwekkend als de het Archeologisch museum, maar ook hier vind je veel antieke beelden en (een deel van) de plakkaten die op het dak van de Acropolis zaten.

9. Panathenaic Stadium

Dit Olympische stadion werd gebouwd in de 4 eeuw voor Christus. Behalve een rondje lopen en foto’s maken vanaf de tribunes, kun je er een kleine tentoonstelling bezoeken over de Olympische spelen en je kunt een rondje rennen op de atletiekbaan in het stadion.

Panathenaic Stadium, Athene

10. Syntagma Plein en Parlementsgebouw

Het Parlementsgebouw aan het Syntagma plein is voor velen een bezienswaardigheid, met name vanwege de Tomb of the Unknown Soldier. Je kunt elk heel uur de wisseling van de wacht bijwonen. Maar verder is het eigenlijk niet zo heel spannend.

Tomb of the unknown soldier, Athens

Uitzichtpunten – Filopappos Hill en Lykavittos Hill

Behalve de top 10 bezienswaardigheden wil ik je nog een paar tips voor mooie uitzichtpunten meegeven. Filopappos Hill is het populairste van de uitzichtpunten over de stad en ligt vlakbij de Acropolis. Dit is de perfecte spot voor een mooie zonsondergang. Tijdens de tocht omhoog naar het monument of Filopappos kun je nog diverse andere bezienswaardigheden bekijken, zoals Socrates’ Prison.

Uitzicht vanaf Filopappos Hill

Het andere uitzichtpunt dat we hebben bezocht was de Lykavittos Hill. Deze heuvel is wel een flinke klim en raad ik je aan om vroeg in de ochtend te doen. Het is dan nog niet zo warm. Bovenop de berg staat een klein wit kapelletje, maar indrukwekkender is het uitzicht over de stad. Zowel op de top als tijdens de wandeling omhoog. We hebben dus regelmatig een korte fotostop gemaakt.

Uitzicht vanaf Lykavittos Hill

Dit zijn mijn tips voor dingen om te doen en te zien in Athene. Hopelijk heb je er wat aan als je zelf op citytrip gaat naar de stad. En heb je zelf nog tips voor bezienswaardigheden in Athene, deel ze dan in de reacties.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.