Wereldgerecht Japanse Teriyaki, vega en zonder zakjes

Japanse Teriyaki - Vegetarisch

Teriyaki ken je misschien wel, waarschijnlijk als een Japanse saus die je kant en klaar in de supermarkt of toko koopt of van het Wereldgerecht Japanse Teriyaki. Maar meestal is de saus die in Japan voor teriyaki gerechten wordt gebruikt heel anders dan wat je als kant-en-klare teriyaki saus koopt. Deze keer gaat mijn variant op het wereldgerecht van Knorr dan ook iets verder dan alleen maar een vegetarische variant met een marinade en saus gebaseerd op de ingrediënten die Knorr gebruikt.

Ik heb ervoor gekozen om gewoon mijn eigen Teriyaki saus te gebruiken. Qua groente kun je eigenlijk ook van alles gebruiken. In het wereldgerecht gebruik je champignons, lente-ui en peultjes. Ik koos voor broccoli, taugé, lente-ui, champignons en een beetje spinazie.

Ingrediënten Japanse Teriyaki

Voor 2 personen heb je nodig:

  • Een halve broccoli of een klein stronkje
  • 200 gram champignons
  • 100-150 gram spinazie
  • 125 gram taugé
  • Een lente-uitje

Voor de teriyaki saus:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel Mirin of rijstazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel gemberpoeder

Rijst om erbij te serveren. (Je kunt in plaats van rijst natuurlijk ook iets anders erbij doen, zoals noedels of de tofuburger die ik er op deze foto bij heb geserveerd.)

Japanse Teriyaki

Japanse Teriyaki maken – Bereiding

Je kunt dit gerecht eigenlijk op 2 manieren maken. Door eerst de champignons te marineren in een deel teriyakisaus en de rest van de saus later toe te voegen of door gewoon de hele saus als een soort woksausje aan het einde toe te voegen. Ik ga zelf meestal voor de laatste methode omdat dat lekker snel klaar is en net zo lekker.

Begin eerst met het snijden van de groentes. Snijd de broccoli in kleine roosjes, de champignons in plakjes en de lente-ui in ringetjes.

Kook de broccoli even kort in kokend water (2-3 minuutjes) en giet af.

Meng ondertussen de ingrediënten voor de teriyaki saus in een kommetje door elkaar. De suiker moet je er nog niet bij doen.

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

Verhit nu wat olie in een wok, fruit de lente-ui aan en bak hierin de champignons ongeveer 5 minuten. Voeg de broccoli en taugé toe en bak dit nog 3 minuten mee.

Roer tot slot de suiker door de teriyaki saus en giet dit bij de groentes in de pan. Goed roeren en nog 3 tot 5 minuten meebakken.

Serveer de groente en saus met de rijst.

Japanse Teriyaki - Vegetarisch

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie