Verse rode kool met appeltjes maken

Verse rode kool maken

In de herfst- en wintermaanden zijn de kolen weer in het seizoen. Als kind was ik al dol op rode kool met appeltjes. We aten vaak de variant uit de vriezer of uit een potje, maar helemaal zelf maken is eigenlijk ook best makkelijk, ontdekte ik laatst. Bovendien zijn een hele rode kool en een paar appels ook goedkoper om te kopen. Dit recept voor verse rode kool is erg lekker om te serveren met aardappelpuree of röstirondjes.

Tip! Als ik aan de rode kool denk ik die ik vroeger als kind at, denk ik ook altijd aan de hachee die mijn oma maakte. Nu ik geen vlees meer eet, is dat natuurlijk geen optie. Gelukkig heb ik een heel lekkere variant ontdekt met jackfruit. Die zie je ook op de foto. Hier vind je het recept.

Ingrediënten voor verse rode kool met appeltjes

Voor 2 tot 3 personen heb je nodig: (ik had hiermee genoeg voor 2 hoofdgerechten en een lunch voor 1 persoon)

  • 1 kleine rode kool (ongeveer 600 gram)
  • 1 scheutje citroensap of azijn
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes (je kunt 1 theelepel ook laurierpoeder gebruiken)
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 2 tot 3 appels (goudrenetten zijn het beste, maar kies in elk geval voor een beetje zoetzurige appels)
  • 2 theelepels kaneel
Rode kool met vegan hachee van jackfruit

Verse rode kool met appeltjes maken – Bereiding

Verwijder eventueel de buitenste bladeren van de rode kool, als die hard zijn. Vervolgens snijd je de rode kool in 6 tot 8 parten. Verwijder het harde witte stuk aan de onder kant en in het midden. De rest van de kool snijd je in dunne reepjes.

Breng de rode kool met een scheutje citroensap of azijn, de kruidnagels, laurier en appelstroop aan de kook in ongeveer 250 milliliter water. Je kunt beter iets te weinig dan teveel water gebruiken. Eventueel kun je tijdens het koken nog een beetje extra water toevoegen als je merkt dat de kool droog kookt.

Laat het ongeveer 30 minuten zachtjes doorkoken onder af en toe doorroeren, tot de rode kool zacht genoeg is geworden.

Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in kleine stukken. Voeg halverwege de kooktijd van de rode kool (dus na 15 minuten) de appels en de kaneel toe en roer het nog een keer goed door. Laat het geheel tot het einde van de kooktijd zachtjes doorkoken. Wel af en toe blijven roeren, zodat het niet aankoekt en je indien nodig nog wat water kunt toevoegen.

Verwijder aan het einde van de kooktijd de kruidnagels en eventuele laurierbladeren. Heb je nog een beetje water in de pan staan? Dan kun je een beetje maïzena mengen met water en dit toevoegen aan de kool. Roer dit goed door en laat het nog even doorwarmen, zodat het vocht mooi bindt.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.