Over een paar weken arriveert de Sint weer in ons land. Dat is ook de tijd van speculaas en laat ik daar nou net heel erg van houden. Gewoon omdat het erg lekker is, maar ook de heerlijke geur van speculaas in huis maakt mij blij. Gevulde speculaas is mijn lievelings, maar daar heb ik al een vegan recept op dit blog staan. Voor speculaasbrokken had ik dat nog niet. Dus besloot ik die deze week eens zelf te maken.
Tip! Wil je trouwens nog meer (vegan) Sinterklaas bakinspiratie? Bekijk dan hier al mijn Sinterklaasrecepten.
Ingrediënten voor vegan speculaasbrokken
Voor 1 flinke plaat speculaas heb je nodig:
- 200 gram bloem
- 4 gram bakpoeder
- 80 gram donkerbruine basterdsuiker
- 8 gram speculaaskruiden
- 1 snufje zout
- 100 gram plantaardige margarine (koud gebruiken, dus niet op kamertemperatuur)
- 2 eetlepels ijskoud water
- Ongezoete sojamelk om de speculaas mee te bestrijken vóór het bakken
Vegan speculaasbrokken maken – Bereiding
Zoals gezegd is vegan speculaasbrokken maken, erg gemakkelijk. Houd er wel rekening mee dat je het deeg minstens een half uur moet laten rusten in de koelkast, dus begin daar op tijd mee. Door het deeg te laten rusten, krijg je na het bakken een knapperiger resultaat.
Meng eerst in een kom de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout. Daarna snijd je de plantaardige margarine in blokjes en meng je dit in een keukenmachine door het bloemmengsel. Voeg daarna nog de 2 eetlepels ijskoud water toe en meng die erdoorheen.
Vorm een bal van het deeg en laat die in de koelkast 30 tot 45 minuten rusten.
Als het deeg genoeg gerust heeft, verwarm je de oven voor op 175 graden.
Rol ondertussen het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een plaat van een halve centimeter dik.
Leg de plak speculaas op een bakplaat met bakpapier.
Tip! Als je wilt, kun je speculaas garneren met wat ongebrande amandelen. Druk daarvoor de amandelen in het deeg.
Bestrijk vóór het bakken de plaat speculaas nog met sojamelk, voor een mooi glanzend resultaat.
Bak de speculaas in 30 minuten gaar in de oven.
Als je de speculaas uit de oven haalt, is die nog een beetje zacht. Dat is niet erg. Tijdens het afkoelen wordt de koek alsnog hard.
Laat de speculaas dus goed afkoelen voor je ‘m in stukken breekt en serveert.
Smullen maar!