Vegetarisch eten in Taiwan – Ervaringen en tips

Vegetarische hotpot Tainan, Taiwan

Mijn eerste ervaringen met vegetarisch eten tijdens een verre reis.

De rondreis door Taiwan was onze eerste verre reis sinds we geen vlees meer eten. Ik wist ook niet heel goed wat ik ervan moest verwachten. In video’s op YouTube hoorde ik wisselende ervaringen en een collega wees me erop dat er ook veel vlees wordt gebruikt in bouillon waarin gerechten worden bereid. Maar op de een of andere manier dacht ik eigenlijk altijd dat het wel los zou lopen. Zo moeilijk kan het toch nooit zijn? In dit artikel lees je mijn ervaringen met vegetarisch eten tijdens een verre reis en dan specifiek in Taiwan. Daarnaast geef ik je enkele handige tips.

Maak slim gebruik van supermarkten

Op de eerste reisdag gaven we bij de lokale reisbegeleider (het was een georganiseerde groepsreis) aan dat we geen vlees aten. Hij keek toen enigszins geschrokken en gaf aan dat we voor lunch in elk geval moesten zorgen om zoveel mogelijk zelf dingen te kopen in de supermarkt. Daar zou genoeg keuze moeten zijn aan vegetarisch eten. Daar schrok ik wel een beetje van, want dan was het misschien toch niet zo gemakkelijk om vegetarisch eten te vinden in Taiwan.

Supermarkt eten Taiwan

Maar even los daarvan bleek het echt een goede tip. In Taiwan, maar ook in veel andere Aziatische landen heb je heel veel combini’s. Dit zijn kleine supermarkten vooral gericht op takeaway eten en drinken. Wij hebben hier bijna elke dag eten en drankjes gekocht voor de lunch. Mijn favoriet was een melkdrankje met havermout. Jordan kocht vaak een flesje sojamelk. Voor het eten kochten we meestal broodjes of cakejes en wat fruit of rauwkost.

Hotelontbijtjes

We hadden tijdens de rondreis bij alle hotels waar we verbleven ontbijt erbij. Dit is eigenlijk best goed bevallen. Er was altijd wel genoeg vegetarische keuze. We hadden zelfs een paar keer een hotel waarbij met bordjes stond aangegeven welke gerechten vegetarisch waren. Gelukkig vinden wij het allebei niet erg om Aziatisch te ontbijten, dus met rijst en gebakken groente, want dat was wel vaak waar het op uit kwam. Het aanbod van Westers ontbijt bestond namelijk vooral uit worstjes en andere vleesgerechten.

Hotel ontbijt Taiwan

Taalbarriére? Gebruik Google Translate app

Een ander probleem waar we tegenaan liepen was de taal. In Taiwan spreken mensen bijna geen Engels en dan is vragen om vegetarisch eten best lastig. We hebben in de supermarkt en op menukaarten vaak gebruikt van de foto-vertaal optie in de Google Translate app. En via Google kun je ook veel research doen naar vegetarische restaurants in de omgeving. Zo hebben we toch wel vaak plekjes gevonden om te eten.

Download een thuisbezorgd app

Deze tip ontdekte ik eigenlijk al tijdens onze trip naar Lissabon eind vorig jaar. Ik kwam bij het zoeken naar restaurants en menukaarten vaak de thuisbezorgdservice Zomato tegen. Ik heb de app geïnstalleerd en kon vervolgens van heel veel restaurants de menukaart bekijken. In Taipei heb ik gebruik gemaakt van de app Foodpanda. Vooral in grotere steden is dit een aanrader.

Tip! Lees ook mijn blogartikel met tips voor vegetarische en vegan restaurants in Taipei.

Boeddhistische restaurants

In Taiwan zijn veel mensen Boeddhistisch, dit betekent dat er dus ook veel mensen vanuit hun geloofsovertuiging vegetarisch eten. Je kunt Boeddhistische restaurants in Taiwan herkennen aan het swastika-symbool (niet te verwarren met een hakenkruis). Wij hebben dus ook een paar keer bij een Boeddhistisch restaurant gegeten.

Vegan Lunch, Tainan

Verder bleek het in Taiwan, zeker buiten de hoofdstad Taipei, toch echt een kwestie van goed zoeken (zowel online als op straat) om zo toch elke keer weer een vegetarische avondmaaltijd te vinden. Ik heb van deze ervaring ook geleerd dat je vooral heel vaak aan een verkoper of de bediening in een restaurant moet vragen of ze vegetarische gerechten hebben. De woorden ‘no meat’ werken hierbij beter dan het woord ‘vegetarian’. En soms moet je je vraag een paar keer herhalen. Als ze het dan nog niet snappen, gaan ze er meestal wel iemand bij halen die wel Engels spreekt en dan komt uiteindelijk meestal wel goed.

Al met al ben ik me door deze ervaring wel meer gaan realiseren hoe gemakkelijk we het in Nederland eigenlijk hebben met alle keuze en vegetarisch en veganistisch eten. Soms ben ik wel eens jaloers, omdat de keuze en het aanbod in de grote steden zoveel groter is dan in Eindhoven en omgeving. Maar zo’n reiservaring plaatst het allemaal wel weer in perspectief.

Zorg voor snacks

Tot slot mijn belangrijkste tip als je al beginnende vegetariër op reis gaat. Wees flexibel en ga er bij voorbaat vanuit dat je soms zult moeten improviseren of alleen een droog broodje of wat frietjes kunt eten. Probeer verder te zorgen dat je altijd iets te eten op voorraad hebt waar je wel controle over hebt. Bijvoorbeeld door zelf houdbare snacks mee te nemen uit Nederland en door dingen in de lokale supermarkten te kopen. Dit scheelt je echt een hoop stress en ‘hangry’ zoektochten naar een vegetarisch restaurant als je niet in een grote stad bent.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.