Vegan pannenkoeken maken (update oktober 2022)

Vegan volkoren pannenkoeken

Je staat er misschien niet bij stil, maar in pannenkoeken doe je vaak ei en melk, waardoor ze niet vegan zijn. De melk kun je gemakkelijk vervangen door sojamelk of een ander soort plantaardige melk. Je hebt voor vegan pannenkoeken met sojamelk vaak wel iets meer nodig dan van koemelk. Ik heb de afgelopen jaren ook op verschillende manieren geprobeerd het ei in het beslag te vervangen, maar ik ben er inmiddels achter dat je dit ook gewoon weg kunt laten.

Je hoeft als je een pannenkoekenpan met een goede antiaanbaklaag hebt, meestal geen olie of boter te gebruiken bij het bakken van de pannenkoeken. Ik kies er achter wel voor om plantaardige margarine te gebruiken, omdat de vegan pannenkoeken dan net iets mooier bruin worden.

Vegan speck pannenkoeken

Ingrediënten

Voor ongeveer 10 pannenkoeken heb je nodig:

  • 400 gram bloem
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 900 ml sojamelk
  • Plantaardige margarine om in te bakken

Tip! Ik maak ook wel eens vegan spekpannenkoeken. Hiervoor gebruik ik het liefst het speck van De Vegetarische Slager.

Vegan pannenkoeken maken – Bereiding

Net zoals bij een gewoon pannenkoekenbeslag is het beslag voor deze vegan pannenkoeken heel eenvoudig te maken. Doe de bloem in een kom en meng met het bakpoeder. Doe nu de helft van de sojamelk erbij en roer goed met een garde, zodat je geen klontjes krijgt. Meng daarna nog de rest van de sojamelk erdoor.

Laat het beslag even staan voor je gaat bakken. Ik gebruik deze tijd altijd om even de appels en peren in blokjes te snijden. Die bak ik altijd erbij als ik pannenkoeken maak, omdat het gewoon heel lekker is als topping voor je pannenkoeken.

Vegan pannenkoeken

De vegan pannenkoeken bakken wijst eigenlijk ook zichzelf. Verhit wat vegan margarine in een koekenpan en als deze heet genoeg is, giet je er een lepel beslag in en zorg je dat je het beslag mooi verdeelt over de bodem van de pan. Halverwege keer je de pannenkoeken een keer om. Dit herhaal je zo voor elke pannenkoeken. Ik houd de pannenkoeken ondertussen warm in een voorverwamde oven op 80 graden.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.