Vegan op vakantie in Nederland – Hoe doe je dat met eten?

Hotel Beekhuizen Ontbijt

Vakanties in Nederland en vegan eten. Ik heb hier inmiddels verschillende ervaringen mee. Vorig jaar hadden we het met het vegan arrangement van Pier 7 in Vlissingen en Hotel Bieze in Borger, Drenthe eigenlijk heel goed voor elkaar. Bij beide hotels waren er voldoende vegan opties en kon het ontbijt vegan gemaakt worden. Natuurlijk had ik de hotels daar ook op uitgezocht.

Dit jaar hadden we een wat andere vakantie in Nederland. We hebben nu een hondje en we wilden dat ze gewoon meekon naar de accommodaties waar we verbleven. Zo kwamen we uit bij de camping AanNoordzee in Sint Maartenszee. Daar hadden we voor een paar dagen een huisje geboekt waar het hondje ook in mocht. Verder was er een omheinde tuin bij het huisje. Dus dat is ook wel prettig. In de tweede vakantieweek verbleven we nog een paar dagen in Boutique Hotel Beekhuizen. Hier was ons hondje ook welkom.

Tip1 – Kies een accommodatie waar je zelf kunt koken

Omdat Sint Maartenszee een erg klein plaatsje is en vooral gericht op toeristen, was er toen wij er waren (eind september) weinig beschikbaar qua eetgelegenheden. Gelukkig had ik hier rekening mee gehouden. We hadden genoeg ingrediënten meegenomen zodat we elke dag zelf zouden kunnen koken voor het avondeten. Zo had ik een paar groenteschotels in zak van HAK uitgezocht. Verder had ik een pak wraps, een emmertje pasta en een zak met voorgekookte zilvervliesrijst van Lassie meegenomen. Hiermee zou ik in elk geval alle drie de avonden dat we er waren een gerecht kunnen maken.

Wraps op vakantie in Sint Maartenszee

Bonustip! Ga je naar een accommodatie waar je zelf kunt koken? Vergeet dan niet om zelf wat olie om in te baken mee te nemen.

Tip 2 – Neem afbakbroodjes en beleg mee

Voor het onbijt en lunch hadden we afbakbroodjes meegenomen en verschillende soorten vegan beleg. Onze favorieten zijn: Calvé Pindakaas, vegan filet americain van De Vegetarische Slager en hummus. Wil je niet al teveel meenemen? Check dan even over een supermarkt in de buurt van je verblijfplaats is, zodat je daar nog even wat spulletjes kunt inkopen.

Ontbijt in Sint Maartenszee

Tip 3 – Vegan ontbijt in hotel? Check van tevoren wat er mogelijk is

In Boutique Hotel Beekhuizen werd het ontbijt verzorgd. We lieten het hotel op de kamer brengen, omdat we ons hondje niet alleen op de kamer wilden laten. Van tevoren had ik al wel gecheckt of er voldoende vegan ontbijtopties waren en dat was gelukkig het geval. Ik raad je sowieso aan om altijd van te voren even te checken wat je krijgt als het hotel aangeeft dat er vegan opties zijn. Voor hetzelfde geldt heb je alleen een broodje met wat groente en je betaalt nu eenmaal best wat geld voor ontbijt in een hotel, dus je wilt wel dat wat je krijgt het geld enigszins waard is. Door van tevoren even te bellen kun je een goede afweging maken of je gebruik maakt van het hotel ontbijt of liever zelf voor je ontbijt zorgt.

Hotel Beekhuizen Ontbijt

Tip 4 – Check de bezorgopties in de buurt

De eerste avond in Sint Maartenszee aten we de volkorenwraps met Chili Sin Carne schotel vak HAK en vegan kipstukjes van Garden Gourmet. De tweede en derde avond hebben we uiteindelijk geen gebruik gemaakt van de meegebrachte gerechten. We besloten namelijk Chinees te bestellen. Bij het openen van de Thuisbezorgd app in het huisje bleek er nog één restaurant te zijn dat bij ons bezorgden. De Chinees Antiek China. En die bleek ook nog eens verschillende vega-gerechten te hebben. Dus dat was ideaal. Wij kozen voor een vegetarische rijsttafel en deelden daarnaast nog een vegetarische loempia speciaal. Het was allemaal erg lekker.

Chinees op vakantie in Sint Maartenszee

Tijdens de vakantie in Boutique Hotel Beekhuizen hebben we beiden avonden eten laten bezorgen. Het hotel heeft namelijk geen restaurant voor avondeten. Je kan wel naar een restaurant in de buurt, maar we wilden ons hondje niet alleen laten op de kamer en bovendien was er weinig tot geen vegan aanbod bij de restaurants die echt dichtbij waren. Gelukkig waren er wel veel restaurants in Arnhem die via Thuisbezorgd bij het hotel bezorgden. We aten dus de eerste avond heerlijk Indiaas en de tweede avond aten we sushi.

Indiaas in Hotel Beekhuizen
SushiPoint sushi in Hotel Beekhuizen

Tip 5 – Google van tevoren de restaurants in de buurt

Normaal kijk ik van tevoren ook altijd even welke restaurants er in de buurt van de accommodatie zijn en welke vega(n) gerechten zij hebben. Aangezien we deze vakantie een hondje bij ons hadden was uit eten gaan geen optie. Maar als je wel in de gelegenheid bent om uit eten te gaan, raad ik je zeker aan om van tevoren thuis alvast wat mogelijke restaurants in de omgeving uit te zoeken.

Tip 6 – Denk ook aan tussendoortjes

Wij houden ervan om flink te wandelen, maar ja, dan krijg je tussendoor natuurlijk nog wel eens trek. Naast de belegde broodjes die we altijd zelf mee op pad nemen voor de lunch, nemen we daarnaast daarom ook altijd wat mueslirepen of Liga’s mee. Zo weet je zeker dat je genoeg te eten hebt voor tussendoor. Want zeker als je vegan eet, zul je niet altijd bij elke standtent of bosrestaurant terecht kunnen.

Hopelijk heb je wat aan deze tips en heb je zelf nog goede tips voor een vega(n) vakantie? Laat ze dan zeker achter in een reactie op dit artikel. En alvast een fijne vakantie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.