Vegan kaneelbroodjes met kardemom

Kaneelbroodjes vegan met kardemom

Zoete broodjes met kaneel, wat is er nu lekkerder dan dat? Nou, als je er dus ook nog kardemom door doet. Dat geeft net nog een wat meer kruidige smaak. Ik zag een tijdje geleden deze variant van Zweedse kaneelbroodjes voorbij komen in een filmpje op YouTube en toen wist ik al dat ik die een keer wilde maken, maar dan natuurlijk wel vegan.

Ik heb hiervoor een recept gebruikt uit het bakboek Fika van IKEA. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven om het vegan te maken en natuurlijk door extra kardemom toe te voegen aan de kaneelbroodjes.

Ingrediënten voor vegan kaneelbroodjes

Voor 8 normale of 10 kleine broodjes heb je nodig:

  • 19 gram verse gist (of 6 gram instant gist)
  • 125 ml sojamelk + 2 eetlepels extra
  • 300 gram bloem
  • 50 gram plantaardige margarine, bijv Wajang
  • 35 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels gemalen kardemom

Voor de vulling:

  • 25 gram amandelspijs
  • 25 gram plantaardige margarine, bijv Wajang
  • 2 theelepels paneermeel
  • 2 theelepels water
  • 20 gram suiker
  • 3 -4 theelepels kaneel
  • 2 theelepels gemalen kardemom

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor je begint.

Vegan kaneelbroodjes met kardemom

Vegan kaneelbroodjes met kardemom maken – Bereiding

Als je verse gist gebruikt, verkruimel je die in een kom en voeg je de sojamelk toe. Roer goed door, totdat de gist goed is opgelost.

Als je instant gist gebruikt kun je de gist gewoon direct door de bloem roeren.

Doe de bloem, margarine, suiker, sojamelk, zout en kardemom bij de gist en meng en kneed alles tot een soepel deeg.

Laat het deeg onder een doek rijzen tot het verdubbeld is qua volume. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Ik gebruik voor een goede rijs altijd mijn oven. Die verwarm je voor op 60 graden. Vervolgens zet je de oven gewoon uit en laat je het deeg erin rijzen. Door de warmte, gaat het rijzen altijd nog beter.

Maak terwijl je deeg rijst, de vulling. Druk met je handen of een vork een amandelspijs fijn en meng of klop het tot een smeuïg geheel met de margarine, suiker, paneermeel, water, kaneel en kardemom.

Als het deeg voldoende gerezen is, rol je het uit tot een rechthoekige lap. De langste zijde van de lap moet lang genoeg zijn om er, als de lap is opgerold, 8 tot 10 broodjes van 2 tot 3 centimeter hoog uit te kunnen snijden.

Verdeel de vulling over de deeglap en rol deze vanaf de lange kant op. Bestrijk de de rand aan het einde aan de binnenkant met water, zodat de rol goed dicht plakt.

Snijd van de rol de broodjes van 2 tot 3 centimeter dik en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de broodjes, zodat ze nog kunnen rijzen.

Laat de broodjes weer onder een doek 30 minuten rijzen.

Kaneelbroodjes vegan met kardemom

Vegan kaneelbroodjes met kardemom bakken

Verwarm ondertussen de oven op tot 250 graden (elektrisch) of 225 graden (hetelucht). Bak de broodjes in 8 minuten gaar.

Je kunt de broodjes direct warm eten of laten afkoelen en bijvoorbeeld de volgende dag nog even kort opwarmen. Leg er dan wel een aluminiumfolie overheen tijdens het opwarmen, zodat de broodjes niet verbranden aan de bovenkant.

Smullen maar!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie