Vega(n) ingrediënten – Aquafaba

Aquafaba - Kikkererwtenschuim

Nu de serie vega(n) ingrediënten komen we natuurlijk bij steeds minder bekende ingrediënten. En sommigen heb ik zelf ook nog niet zo vaak gebruikt. Bijvoorbeeld aquafaba … ‘Aquawatte?!’, denk je nu misschien. Wat het is leg ik je straks uit. Maar ik was in elk geval heel blij verrast toen ik het ontdekte en ook een beetje verwonderd. Want ik had echt nooit verwacht dat je dit allemaal kon met het vocht uit een blik kikkererwten.

Wat is aquafaba?

Ja, je leest het goed. Aquafaba is niks meer of minder dan het vocht uit een blik kikkererwten. En toen ik dus ooit in een filmpje op Facebook zag dat als je dit opklopt je een de structuur van slagroom of opgeklopte eiwitten krijgt, viel ik dus echt bijna van mijn stoel. Hoe dan?

In aquafaba zitten plantaardige eiwitten, zetmeel en saponinen. Hierdoor kun je het dus ook opkloppen tot een mooi schuim. De saponinen zorgen ervoor dat de lucht wordt vastgehouden in het schuim, waardoor het lekker luchtig blijft.

Wat kun je ermee?

Ja, dat is allemaal heel mooi, maar wat heb je eraan? Omdat aquafaba volledig plantaardig is, is het een ideale vervanger voor ei en slagroom in gerechten als chocolademousse, tiramisu en merinques. Zo maak je al deze heerlijke gerechten ook geschikt voor veganisten, zwangere vrouwen of mensen met een lactose-intolerantie.

Tips voor bakken met aquafaba

Als je trouwens gaat bakken met aquafaba en je het wilt verhitten, moet je wel altijd voldoende suiker of extra zetmeel aan het schuim toevoegen, anders zakt het in elkaar.

O ja, en als je het vocht uit een blik of pot kikkerwten gebruikt, moet je die kikkererwten natuurlijk niet weggooien. Maak er bijvoorbeeld eens hummus of falafel mee of doe ze door een currygerecht.

Chocolademousse zonder room en in

Recepten met aquafaba

Zoals in het intro al gezegd, komen we zo langzamerhand bij de ingrediënten die ik zelf ook nog niet zo vaak heb gebruikt. Ik heb op Keukenneusje.nl dan ook nog maar één recept voor jullie dat ik met aquafaba heb gemaakt, namelijk:  Vegan chocolademousse, zonder ei en slagroom. Maar zodra ik er nog meer heb, zal ik ze hier weer toevoegen. En als jullie zelf nog tips of verzoekjes hebben, zijn ze natuurlijk ook welkom.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een antwoord