Vegan gevulde speculaas

Vegan gevulde speculaas

Mijn favoriete Sinterklaas-lekkernij is toch echt wel gevulde speculaas. En ik had er dit jaar zo’n zin in, dat ik niet kon wachten tot eind november. Ik wilde het gewoon nu al. Dus besloot ik deze vegan gevulde speculaas te maken. Tot mijn schrik, zag ik dat ik het recept hiervoor nog nooit gedeeld heb op Keukenneusje.nl. Dus dat gaan we gauw maar eens doen. Komt ie!

O ja, deze gevulde speculaas is uiteraard ook geheel lactosevrij.

Ingrediënten voor gevulde speculaas zonder melk en ei

Je hebt voor 1 plaat (ongeveer 15 stukken) het volgende nodig:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
  • 150 gram plantaardige margarine, bijvoorbeeld van het merk Wajang
  • 300 gram amandelspijs, bijvoorbeeld van Dr. Oetker
  • 2 – 3 eetlepels ongezoet sojamelk
  • 15 amandelen, om te garneren

Vegan gevulde speculaas maken – Bereiding

Je begint met het maken van het deeg. Hiervoor meng je in een kom het bakmeel, de suiker en koek- en speculaaskruiden door elkaar. Snijd de margarine in kleine blokjes en kneed dit door het meel. Dit kun je het gemakkelijkst in een keukenmachine doen, maar het kan ook met de hand.

Kneed net zolang tot je een mooi samenhangend deeg krijgt. Dit kan soms best een tijdje duren. Als het deeg mooi bij elkaar bij plakken en één geheel vormt, maak je er één grote bal. Wikkel deze in folie en laat het een half uurtje in de koelkast rusten.

Vet de bakvorm die je gaat gebruiken goed in en verwarm de oven voor op 170 gram.

Doe het amandelspijs in een kom en kneed de sojamelk erdoor.

Nu gaan we de speculaas uitrollen. Neem eerst ⅔ deel voor de bodem en de zijkanten. Je kunt dit uitrollen op een bebloemd aanrecht. Ik vind het zelf het makkelijkst om dit op een bakmat te doen. Vervolgens druk je daarop voorzichtig het deeg een beetje plat. Bovenop het deeg leeg je dan een lap huishoudfolie. Op deze manier blijft het deeg nooit aan de deegroller of het aanrecht plakken. Als de lap deeg groot genoeg is om de bakvorm en de randen te bedekken, leg je deze in de bakvorm.

Schep vervolgens het amandelspijs erop en verdeel dit goed over de hele bodem.

Rol voor de bovenkant de rest van je deeg uit tot een lap die groot genoeg is. Leg de lap deeg bovenop het amandelspijs en druk het netjes aan aan de randen, zodat je gevulde speculaas overal goed dicht is.

Bedenk nu hoe je straks de speculaas in stukken wil snijden en druk de amandelen zo in het deeg dat je op elk stukje een amandel in het midden hebt zitten. Ik koos dus voor 5 rijen van drie stukken (zie foto).

Neem nog een eetlepel sojamelk en bestrijk hiermee de gevulde speculaas voor je hem in de oven doet.

Bak de vegan gevulde speculaas in 35 minuten in de oven gaar.

Goed laten afkoelen voor je de speculaas uit de vorm haalt en aansnijdt.

Smullen maar!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie