Vegan gevulde koeken met gember

Vegan gevulde koeken

Toen ik een paar weken geleden besloot om een vegan boterkoek te maken, bedacht ik dat ik dan ook net zo goed meteen een paar vegan gevulde koeken kon proberen te maken. Het resultaat van de gevulde koeken was erg lekker, omdat er geen ei in zit zijn ze wel iets minder smeuïg en zacht dan de gevulde koeken uit de supermarkt, maar zeker niet minder lekker. Jordan vond deze variant zelfs lekkerder.

Ingrediënten voor vegan gevulde koeken

Voor 7 tot 8 koeken heb je nodig:

  • 200 gram bloem
  • 150 gram plantaardige boter (bijvoorbeeld Wajang van Jumbo)
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel gember
  • 1 theelepel kaneel
  • 5 cm verse gember, geraspt
  • 125 gram amandelspijs (bijvoorbeeld van Dr. Oetker)
  • Een halve eetlepel sojamelk

Eventueel kun je als garnering nog wat halve amandelen gebruiken.

Vegan gevulde koeken maken

Snijd als eerst de boter in blokjes en zet dit apart, zodat de boter op kamertemperatuur komt en een beetje zacht wordt.

Meng vervolgens de bloem, zachte boter, suiker met 1 theelepel gember, 1 theelepel kaneel en de helft van de geraspte gember tot een deeg. Ik doe dit in de keukenmachine met de menghaak. Eerst even op stand 1 en als de bloem goed is opgenomen op stand 4.

Vorm met koude handen een bol van het deeg, wikkel dit in vershoudfolie en laat het minimaal een uur in de koelkast liggen. Dit is belangrijk omdat het deeg anders veel te plakkerig is om mee te werken.

Meng het amandelspijs met een halve eetlepel sojamelk en de andere helft van de geraspte gember en zet dit apart.

Als het deeg koud genoeg is, verdeel je het in 2 stukken. Leg 1 helft terug in de koelkast totdat je die nodig hebt.

Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden.

Vegan gevulde koeken

Gevulde koeken bakken

Rol één deel uit en steek hier 7 tot 8 rondjes uit. Dit kun je gemakkelijk doen met een kommetje. Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de koeken is voor het geval ze iets uitlopen in de open.

Schep vervolgens met een eetlepel in het midden van elk deegrondje een bolletje amandelspijs.

Rol daarna de andere helft van het deeg uit en steek hier ook 7 tot 8 rondjes uit. Leg deze over de bolletjes amandelspijs.

Druk vervolgens met natte vingers de randen van de koeken goed aan.

Leg eventueel op elke koek nog een halve amandel. En bestrijk de koeken met een beetje sojamelk voor een mooi glanzend laagje.

Bak de koeken 30 minuten in de oven en laat ze goed afkoelen voor je ze aanraakt. Ze moeten immers nog een beetje hard worden als ze uit de oven komen.

Smullen maar!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie