Vegan gado gado met tempeh en kokosrijst

Vegan gado gaod met tempeh

De afgelopen weken zijn er door vakantie en dat ik daarna corona had even geen nieuwe recepten op dit blog verschenen. Nu ik weer beter ben, heb ik gelukkig weer veel tijd en zin om uitgebreid in de keuken staan en allerlei lekkers te maken. We beginnen nu dus snel weer met een lekker werelds gerecht, namelijk: vegan gado gado.

Gado gado is een Indonesisch gerecht met groente. Het is van oorsprong een vegetarisch gerecht, maar er wordt meestal wel ei bij geserveerd. Ik koos voor een volledig vegan versie met tempeh erdoor. Verder serveerde ik er zelfgemaakte kokosrijst bij.

De saus bij de gado gado lijkt op satésaus, maar is toch anders. Zo zitten er bijvoorbeeld suiker en verschillende kruiden doorheen. Je kunt de saus zelf maken of, zoals ik heb gedaan, met een mix uit de supermarkt en wat water.

Vegan gado gado recept – Ingrediënten

Voor 2 personen heb je nodig:

Verschillende groentes, ik koos voor:

  • 200 gram gesneden spitskool
  • 125 gram taugé
  • 150 gram sperziebonen

Voor de gemarineerde tempeh:

  • 200 gram tempeh
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder

Voor de gado gado saus:

  • 150 gram gado gado mix. Ik gebruikte deze. Je kunt ook zelf een mix maken van gemalen pinda’s, basterdsuiker en kruiden.
  • 150 ml water.

Voor de kokosrijst:

  • 80 gram rijst
  • 100 ml kokosmelk
  • Water

Tip! Ter garnering kun je nog wat gebakken uitjes, kroepoek of emping en/of javaantjes serveren.

Vegan gado gaod met tempeh

Vegan gado gado maken – Bereiding

Het voordeel van gado gado is dat je het meestal lauwwarm of zelfs koud eet. Dus als het ene onderdeel wat sneller klaar is dan het andere, is dat niet heel erg. Je kunt het gerust wat laten afkoelen.

Ter voorbereiding moet je eerst de tempeh marineren. Snijdt. hiervoor de tempeh in reepjes en meng dit met de ketjap, sambal, gember- en knoflookpoeder. Laat dit 2 tot 3 uur marineren in de koelkast.

Zodra ik echt ga koken, begin ik eerst met de kokosrijst. Hiervoor doe ik de rijst met de kokosmelk en wat water in de rijstkoker. Ik gebruik zoveel water dat de rijst net onder water staat. Als je de rijst kookt in een pan kun je hetzelfde doen. Zorg dat de rijst net onder water staat en laat dit zachtjes met de deksel op de pan koken tot al het vocht is opgenomen.

Terwijl de rijst kookt, kun je de tempeh gaan bakken en de groente bereiden. Verhit in een hapjespan een klein beetje olie en bak hierin in ongeveer 10 minuten de tempeh gaar. Kook ondertussen de sperziebonen ongeveer 5 minuten en giet ze af.

Verhit daarna in een wok een beetje olie. Bak hierin de spitskool 5 tot 10 minuten. Bak tegen het einde nog een paar minuten de taugé en sperziebonen mee.

Tot slot maak je de gado gado saus. Ik vind het zelf wel lekker als die nog wel echt warm is als je het gerecht serveert. De saus maak je door de gado gado mix te mengen met het water en dit aan de kook te brengen. Als de saus goed warm is, kun je ‘m meteen gebruiken.

Vegan gado gado bowl

Ik koos ervoor de gado gado te serveren in een bowl. Hiervoor verdeel ik eerst de rijst over de kommen. Vervolgens schep er de groentemix en de tempeh op. Als laatste schep je er de gado gado saus overheen. Strooi er ter garnering nog wat gebakken uitjes en Javaantjes (Indonesische frietjes) overheen en serveer er nog wat kroepoek of emping bij.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.