Vegan Afghaanse pilav met geroosterde bloemkool

Vegan Afghaanse pilav

Een tijdje geleden besloot ik weer eens een gerecht maken uit een internationale keuken die ik nog niet zo goed ken. Tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik op ‘Kabuli Pilav’. Oftewel een Afghaanse versie van pilav, waar naar het schijnt elke familie zijn eigen draai aan geeft. Er zijn natuurlijk wel wat basisingrediënten, namelijk rijst, wortel, rozijnen en noten. Verder wordt het gerecht meestal met lamsvlees geserveerd, maar ik ging natuurlijk voor een vegan Afghaanse pilav, met geroosterde bloemkool erbij.

Ingrediënten voor Afghaanse pilav

Om het als hoofdgerecht eten voor 2-3 personen heb je nodig:

  • 300 gram rijst
  • 1ui
  • 2 wortels (als je winterpeen gebruikt, 1)
  • 1 handvol rozijnen
  • 1 handvol noten (ik koos voor amandelen en een klein beetje pistachenoten)
  • 1 theelepel suiker
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel kaneel

Voor de bloemkool:

  • 300 gram bloemkool in kleine roosjes
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • 1 theelepel korianderzaad
  • Een beetje kaneel
  • 1 eetlepel olijfolie
Vegan Afghaanse pilav

Vegan Afghaanse pilav maken – Bereiding

Verwarm eerst de oven voor op 180 graden.

Snijd de ui in halve ringen en de wortels in dunne reepjes (zie foto). En maal de noten fijn.

Doe de bloemkoolroosjes in een ovenschaal. Meng vervolgens de kruiden voor de bloemkool met de olijfolie. Giet dit over de bloemkoolroosje en schep alles goed om, zodat alle roosjes bedekt zijn met de kruiden. 

Bak de bloemkoolroosjes in 30 minuten gaar in de oven.

Verhit in een diepe pan, bijvoorbeeld een hapjespan of wok wat olie en fruit de ui, knoflook, komijnzaad, korianderzaad en kaneel aan. Voeg de rijst toe en roer even door. Giet er vervolgens de bouillon overheen tot het ongeveer 2 centimeter boven de rijst uitkomt. Breng zachtjes aan de kook en laat het op laag vuur pruttelen tot alle vocht is opgenomen. Meestal duurt dit een minuut of 20. Heb je het idee dat de rijst nog niet gaar genoeg is, als alle bouillon is opgenomen, dan kan je nog een beetje extra bouillon toevoegen.

Verhit ondertussen in een koekenpan wat olie en bak hierin de wortel reepjes 5 minuten. Voeg vervolgens de rozijnen toe en bak deze nog 5 minuten mee. Vlak voor het einde voeg je de gemalen noten en de suiker toe. Roer alles nog een minuutje goed door en haal de pan van het vuur.

Als de rijst gaar is en bouillon is opgenomen, voeg je het wortel-rozijnen mengsel toe. Roer dit door de rijst en verwarm het nog een paar minuten, zodat alles lekker warm is.

Verdeel de pilav over de borden en serveer met de geroosterde bloemkool.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie