Tips voor een Citytrip naar Lissabon

Castello Sao Jorge, Lissabon

Als je een citytrip naar Lissabon gaat maken, zijn enkele dingen handig om te weten. Zoals: in welke wijk je het beste kunt zitten met je hotel, hoe het openbaar vervoer in Lissabon werkt en wat je mee moet nemen qua kleding. Een paar weken geleden was ik samen met mijn vriend in Lissabon en natuurlijk zijn we tegen verschillende dingen aangelopen waar jij je alvast je voordeel mee kan doen. Daarom deel ik hier graag even mijn (ervarings)tips met jullie.

Ben je op zoek naar tips voor dingen om te doen tijdens je citytrip in Lissabon? Lees dan mijn top 10 bezienswaardigheden in Lissabon.

Waar moet je zitten in Lissabon?

De meest handige plek kiezen voor je hotel in Lissabon kan best lastig zijn. De stad heeft namelijk niet een duidelijk centrum waar alle grote bezienswaardigheden zitten. Het zit allemaal een beetje verspreid. De beste plek om te zitten in Lissabon hangt dus heel erg af van je wensen. Wil je tot laat in de avond op stap? Dan kun je bijvoorbeeld beter in Bairo Alto zitten. Dan rol je ‘s-ochtends vroeg zo je bed in.

Zit je liever wat meer in de buurt van het winkelcentrum met veel aansluitingen op het openbaar vervoer in Lissabon dan is de wijk Chiado een prima plek.

Wij kozen voor een hotel in de wijk Saldanha. Dit ligt een stukje buiten het centrum en is daarom ook goed betaalbaar. Je kunt in ongeveer 20 minuten naar het centrum lopen, maar er is ook een goede aansluiting op het metronetwerk en de bus naar Belém. In de wijk Saldanha zitten ook veel restaurants. Ik vond dit ideaal, omdat er in Portugal best laat gegeten worden en het fijn is om als je rond 22 of 23 uur ‘s-avonds klaar bent meten niet heel ver meer te hoeven reizen naar het hotel.

Welke kleding meenemen naar Lissabon?

Lissabon is gebouwd op een groot aantal heuvels en kent veel steile straatjes. Bereid je dus voor op veel klimmen. Sneakers of wandelschoenen zijn dus echt een aanrader. Daarnaast zijn de stenen die ze in Lissabon in de stoepen en pleinen hebben verwerkt erg glad. Dus flipflops of hakken zijn echt een no go. Ook ik heb me erbij neergelegd dat ik sportschoenen gingen dragen onder mijn jurkjes. Misschien iets minder charmant. Maar wel zo praktisch als je zonder pijnlijke voeten of uitglijders je dagen wilt doorkomen.

Keukenneusje in Lissabon

Wij waren eind september in Lissabon. Het was toen nog best warm, denk aan 27 / 28 graden overdag. Maar het ‘s-avonds flink afkoelen. Ik koos dus voor jurkjes maar nam wel altijd een legging en een vestje mee op pad. De legging heb ik bijna elke avond aan gehad. Het vestje kwam erg van pas ‘s-ochtends vroeg bovenop de bergen in Sintra. Denk dus in laagjes in mijn kledingadvies.

Openbaar vervoer in Lissabon

Het openbaar vervoer in Lissabon werkt ook met een soort OV chipkaart systeem. Je kunt op het vliegveld in Lissabon een Viva Viagem kaart kopen. Hiervoor betaal je 50 cent. Vervolgens kun je de kaart opladen. Wij hebben er per persoon 15 euro op gezet. Dit bleek voor drie volle dagen precies genoeg. We hebben nog een paar cent over op de kaart. Heb je toch meer nodig? Dan kun je altijd nog bijladen via dezelfde automaten.

OV pas Lissabon

Bij de metro’s check je gewoon in- en uit bij poortjes op de stations. Als je met de bus gaat, hoef je alleen maar in te checken. Uitchecken is niet nodig. Bij reizen met de trein is uitchecken meestal ook niet nodig. We hebben alleen bij aankomst op het station in Sintra moeten uitchecken. Maar bij de terugreis naar Lissabon was uitchecken niet nodig.

Restaurants vinden in Lissabon: Handige app!

Sinds wij geen vlees meer eten is het extra belangrijk om bij de keuze voor een restaurant even de kaart te kunnen zien. Zo weten we zeker dat er voldoende keuzes zonder vlees en zonder melkproducten zijn. Ik vond de Portugese app Zomato. Je moet wel een account aanmaken, maar daarna kun je van restaurants bij jou in de buurt de menukaarten bekijken. Erg handig, want lang niet alle restaurants in Lissabon hebben een website en als ze die al hebben, zijn ze meestal erg karig.

Screenshot Zomato App

Tips stedentrip Lissabon op zondag

De zondag is in Lissabon een bijzondere dag. Veel bezienswaardigheden en restaurants zijn gratis te bezoeken op die dag. Maar veel restaurants zijn juist dicht op zondag.Wij hadden ons op dit laatste wel een beetje verkeken. Toen wij op zondag een restaurant zochten in de buurt van het hotel, bleken veel restaurants dicht. En bij de restaurants die wel open zijn, kon je eigenlijk alleen terecht als je gereserveerd hebt.

Tips voor Lissabon op maandag

Ook de maandag is een aparte dag waar je rekening mee moet houden als je op citytrip gaat naar Lissabon. Op maandag zijn veel bezienswaardigheden in de stad namelijk dicht. Wij zijn op maandag naar Sintra geweest, een plaatsje buiten Lissabon. Daar zijn de bezienswaardigheden wel gewoon open op maandag. In Lissabon zijn ook sommige restaurants op maandag gesloten, maar wel minder dan op zondag.

Lissabon Airport

Tot slot nog een handige tips voor als je net als ons met een budgetmaatschappij vliegt. Het vliegveld van Lissabon heeft twee terminals, alle budgetmaatschappijen, zoals Ryanair en Transavia vliegen vanaf Terminal 2. Je kunt hier alleen komen met een shuttlebus of een taxi vanaf terminal 1. Deze bus kost je maximaal 20 tot 30 minuten extra aan tijd. Houd hier rekening mee zodat je niet te lang in Terminal 1 blijft hangen en je vlucht mist.

Dit waren mijn tips voor een citytrip naar Lissabon, hopelijk heb je er wat aan. Ben je zelf in Lissabon geweest en heb je nog meer tips of aanvullingen? Deel ze dan in een reactie onder deze blogpost

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie