Spek knödels uit Oostenrijk, een makkelijk recept

Speckknödel met zuurkool

Knödels kom je zowel in de Oostenrijkse als de Duitse en Oost-Europese keuken tegen. Je hebt knödels van brooddeeg, aardappeldeeg en pastadeeg. De lekkerste knödels vind ik Oostenrijkse speckknödels. Deze zijn gemaakt van brooddeeg en je raadt het al… er zit spek in. Toch vind ik het nog best lastig om de knödels zelf te maken. De eerste keer dat ik het probeerde vielen ze tijdens het koken uit elkaar. Maar nu is het gelukt!!! Wil je zelf knödels maken? Met dit recept gaat het je zeker lukken.

Ingrediënten voor Oostenrijkse spek knödels

Brood voor knödelsVoor 8 knödels heb je nodig:

250 gram oud wit brood (het mag best een beetje hard zijn geworden, dat is zelfs beter)
Zout
250 ml melk (ik heb sojamelk gebruikt)
2 eieren
125 gram spek
1 halve ui
Boter om in te bakken
Spek en ui voor knödelsOlijfolie
Peterselie
Bieslook
2 runderbouillonblokjes
3 eetlepels bloem
Paneermeel

Recept Oostenrijkse knödels – Bereiding

Snijd het brood in kleine blokjes. Doe de blokjes in een grote kom. Meng er wat zout door en zet dit apart.

Meng de eieren met de melk. Dit mengsel giet je over het brood. Een beetje aanduwen, zodat het brood helemaal onder het vocht zit. Dek de kom af met folie en laat het mengsel een half uur intrekken.

Ondertussen snijd je de ui en de spek in hele kleine blokjes. Verhit in de koekenpan de boter met een beetje olijfolie. Bak hierin de uien 2 minuten. Voeg de spekjes toe en bak die nog drie minuten mee.

Knödel deegAls het half uur voorbij is, doe je het ui-spek mengsel bij het brood in de kom. Snijd de peterselie en de bieslook fijn en doe dit er ook bij. Strooi de bloem eroverheen en meng alles met je handen door elkaar.

Het moet een stevig geheel worden waar je goede bollen van kunt vormen. Als het mengsel te nat is, kun je wat paneermeel toevoegen.

Oostenrijkse knödels maken

Maak met natte handen 8 ballen van het mengsel. Na elke bal maakte ik mijn handen opnieuw even nat onder de kraan, om zo het plakken van het deeg aan mijn handen te voorkomen. Je kunt de knödels die je hebt gemaakt, het beste op een bord of bakplaat met keukenpapier erop leggen.

Knödels maken Knoedels maken

Knodels maken Speckknödels

Breng ondertussen in een ruime pan anderhalf tot twee liter water met de runderbouillonblokjes aan de kook. Als het water kookt, draai je het vuur iets lager. Het water mag wel koken, maar niet te hard borrelen! Doe vervolgens voorzichtig de eerste knödel in het water.

Als de knödel heel blijft, kun je meer knödels in het kokende water doen. Laat de knödels ongeveer 12 minuten koken. Als ze gaar zijn, komen ze ook naar boven drijven. Haal de knödels met een soeplepel uit de pan en leg ze op een bord apart.

Kook nooit teveel knödels tegelijk, want dan gaan ze aan elkaar plakken.

Toen alle knödels klaar waren, heb ik ze terug gedaan in de pan met de warme bouillon. Zo zorg je dat ze allemaal warm zijn en blijven.

Speckknödel met zuurkool

Serveertip voor spekknoedels!

Serveer de knödels op een bedje van zuurkool. Ik heb de zuurkool gekookt in water met twee teentjes knoflook, een laurierblad en wat jeneverbessen. Dit geeft er wat extra smaak aan. Verwijder voor het serveren wel even het laurierblad en knoflooktenen.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie