Sinterklaas vlaai – Pepernoot kruimelvlaai met custard

Sinterklaasvlaai

Een paar jaar geleden bakte ik al eens een kruidnoten-kruimelvlaai met een vulling van custard. En dit jaar maakte ik ‘m opnieuw met een kleine twist, door mandarijn toe te voegen. Dat maakte deze Sinterklaas vlaai nog zoveel lekkerder dan de vorige versie dat dit recept een update verdient. Natuurlijk is deze Sinterklaas vlaai lactosevrij. En hij is trouwens ook ideaal om te maken na de Sinterklaas als je nog heel veel pepernoten hebt waar je vanaf moet.

Wat zit er in de Sinterklaas vlaai?  – Ingrediënten

Voor een vlaai van 24 centimeter heb je nodig:

Natuurlijk een vlaaivorm (max 24 cm)

En voor de bodem:

  • 200 gram bloem
  • 25 gram plantaardige margarine
  • 75 ml sojamelk (op kamertemperatuur)
  • 1 eetlepel suiker
  • 4 gram instant gist
  • 1 ei
  • Een snufje zout

Voor de custard:

  • 30 gram custardpoeder
  • 450 ml sojamelk
  • 20 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • Een blikje mandarijnenpartjes
  • Een eetlepel speculaaskruiden

Voor de kruimel topping:

  • 100 gram plantaardige margarine
  • 250 gram kruidnoten
Sinterklaasvlaai met pepernotenkruimel en custard

Sinterklaas vlaai maken – Bereiding

Eerst gaan we het deeg maken. Doe de bloem in een kom  en maak een kuiltje erin. Los vervolgens de gist op in 25 ml sojamelk. En giet dit in het kuiltje. Voeg de suiker toe en roer alles voorzichtig door elkaar. Doe nu de rest van de melk, het zout en het ei erbij en kneed dit tot een soepel deeg. Ik heb hiervoor de keukenmachine gebruikt, maar het kan natuurlijk ook met de hand. Vorm na het kneden een bol van het deeg en laat dit op een warme plek een uur rijzen.

Ondertussen kun je de custardvulling gaan maken. Meng 6 eetlepels van de melk met het custardpoeder en de suiker. Ondertussen verwarm je de rest van melk in een steelpannetje. Voeg hier de vanillesuiker aan toe. Als de melk tegen de kook aan is, voeg je het custardmengsel toe. Laat dit op middelhoog vuur doorwarmen. Ondertussen goed blijven roeren met een garde. Als je merkt dat het mengsel in de pan dikker wordt, zet je het vuur op de allerlaagste stand. Goed opletten, want het kan hard gaan en je wilt niet dat de pudding aanbrandt. Laat de pudding in de pan afkoelen. Af en toe roeren om te voorkomen dat er een vel op komt.

Laat vervolgens de mandarijnenpartjes uitlekken en snijd ze in kleinere stukjes. Als de custardpudding al aardig is afgekoeld roer je de stukjes mandarijn samen met de speculaaskruiden door de pudding.

Tot slot maak je de kruimeltopping. Hak de pepernoten in een keukenmachine tot een grof kruimelig geheel. Kneed dit met je handen door de margarine totdat er een kruimeldeeg ontstaat. Het is natuurlijk het gemakkelijkst als je de margarine hiervoor eerst in kleine blokjes snijdt en zorgt dat deze op kamertemperatuur is.

Sinterklaas vlaai bouwen en bakken

Als het deeg voor de bodem genoeg gerezen is, verwarm je de oven voor op 200 graden. En vet de vlaaivorm in.

Rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is voor de vlaaivorm die je gebruikt. Als je de bodem in de vorm hebt gedaan, moet je deze voorzichtig aandrukken. Het deeg dat over de randen uitsteekt, verwijder je gewoon.

Schep de afgekoelde custardpudding op de bodem en smeer voorzichtig uit met een spatel.

Strooi tot slot de kruimeltopping erop. Zorg dat je deze goed verdeelt tijdens het strooien, want uitsmeren met je vingers gaat een beetje lastig bovenop de pudding.

Bak de Sinterklaas vlaai in ongeveer 30 minuten gaar (tot dat de randen mooi goudbruin zijn).

Laat de vlaai zeker twee uur afkoelen (eerder niet uit de vorm halen) en daarna nog een uur in de koelkast voordat je hem aansnijdt.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie