Sinterklaas vlaai – Pepernoot kruimelvlaai met custard

Sinterklaas vlaai

Gisterenavond was natuurlijk het avondje van Sinterklaas. Om er echt een ‘heerlijk avondje’ van te maken, bakte ik een Sinterklaas vlaai. Dit was een kruidnoten-kruimelvlaai met een vulling van custard. Tussen de cadeautjes en het sjoelen door, hebben we er heerlijk van gesmuld. Natuurlijk is deze Sinterklaas vlaai lactosevrij. De vlaai is wel een beetje plat geworden, maar als je een kleinere vorm gebruikt (max 24 cm), dan komt hij mooier uit.

Wat zit er in de Sinterklaas vlaai?  – Ingrediënten

Voor een vlaai van 24 centimeter heb je nodig:

Natuurlijk een vlaaivorm (max 24 cm)

En voor de bodem:

  • 200 gram bloem
  • 25 gram plantaardige margarine
  • 75 ml sojamelk (op kamertemperatuur)
  • 1 eetlepel suiker
  • 4 gram instant gist
  • 1 ei
  • Een snufje zout

Voor de custard:

  • 20 gram custardpoeder
  • 300 ml sojamelk
  • 20 gram suiker
  • 1 vanillestokje

Voor de kruimel topping:

  • 50 gram plantaardige margarine
  • 75 gram bloem
  • 40 gram suiker
  • 3 eetlepels speculaaskruiden

Sinterklaas vlaai maken – Bereiding

Eerst gaan we het deeg maken. Doe de bloem in een kom  en maak een kuiltje erin. Los vervolgens de gist op in 25 ml sojamelk. En giet dit in het kuiltje. Voeg de suiker toe en roer alles voorzichtig door elkaar. Doe nu de rest van de melk, het zout en het ei erbij en kneed dit tot een soepel deeg. Ik heb hiervoor de keukenmachine gebruikt, maar het kan natuurlijk ook met de hand. Vorm na het kneden een bol van het deeg en laat dit op een warme plek een uur rijzen.

Ondertussen kun je de custardvulling gaan maken. Meng 6 eetlepels van de melk met het custardpoeder en de suiker. Ondertussen verwarm je de rest van melk in een steelpannetje. Voeg hier de merg van het vanillestokje aan toe. Als de melk tegen de kook aan is, voeg je het custardmengsel toe. Laat dit op middelhoog vuur doorwarmen. Ondertussen goed blijven roeren met een garde. Als je merkt dat het mengsel in de pan dikker wordt, zet je het vuur op de allerlaagste stand. Goed opletten, want het kan hard gaan en je wilt niet dat de pudding aanbrandt. Laat de pudding in de pan afkoelen. Af en toe roeren om te voorkomen dat er een vel op komt.

Tot slot maak je de kruimeltopping door alle ingrediënten in een kom door elkaar te kneden met je handen. Het is natuurlijk het gemakkelijkst als je de margarine hiervoor eerst in kleine blokjes snijdt en zorgt dat deze op kamertemperatuur is.

Sinterklaas vlaai pré oven

Sinterklaas vlaai bouwen en bakken

Als het deeg voor de bodem genoeg gerezen is, verwarm je de oven voor op 200 graden. En vet de vlaaivorm in.

Rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is voor de vlaaivorm die je gebruikt. Als je de bodem in de vorm hebt gedaan, moet je deze voorzichtig aandrukken. Het deeg dat over de randen uitsteekt, verwijder je gewoon.

Schep de afgekoelde custardpudding op de bodem en smeer voorzichtig uit met een spatel.

Strooi tot slot de kruimeltopping erop. Zorg dat je deze goed verdeelt tijdens het strooien, want uitsmeren met je vingers gaat een beetje lastig bovenop de pudding.

Bak de Sinterklaas vlaai in ongeveer 30 minuten gaar (tot dat de randen mooi goudbruin zijn).

Sinterklaas vlaai

Laat de vlaai zeker twee uur afkoelen (eerder niet uit de vorm halen) en daarna nog een uur in de koelkast voordat je hem aansnijdt.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Email this to someone

Geef een reactie