Salade met broccoli – Verrassend lekkere maaltijdsalade

Salade brocolli

Als ik kijk naar welke groenten het meest terugkomen bij ons op het menu zijn dat toch wel broccoli en bloemkool. Over bloemkool heb ik al eens eerder vertelt dat ik het een ideale vervanger vindt voor kip in allerlei gerechten, vooral de curry’s. Broccoli is gemakkelijk overal mee te combineren en bevat veel vezels en een hoog ijzergehalte. Dat laatste is extra belangrijk nu ik geen vlees meer eet.

Regelmatig zoek ik dus ook naar lekkere, originele recepten voor broccoli en toen kwam ik via AH een recept tegen voor een salade met broccoli. Ik heb wel wat aanpassingen gedaan. Ik heb er bijvoorbeeld geen friet en kibbeling bij geserveerd en de hoeveelheden wat aanpast om er een maaltijdsalade van te maken. Verder heb ik knoflookgarnalen toegevoegd.

Hieronder lees je mijn variant voor een lauwwarme maaltijdsalade met broccoli.

Ingrediënten broccoli salade

Voor 2-3 personen (ik had voor 2 personen en dan nog een beetje over voor één keer als lunch)

75 ml rijstazijn
75 gram blanke rozijnen
50 gram pijnboompitten
1 flinke stronk broccoli (denk aan 800 gram met de stronk er nog aan)
Pot gegrilde paprika (295 gram)
Olijfolie
2 tenen knoflook
200 gram garnalen

Broccoli salade

Salade met broccoli maken – Bereiding

Eerst meng je de rozijnen met de rijstazijn in een steelpan. Breng dit aan de kook en haal het daarna direct van het vuur. Laat de rozijnen uitlekken op een vergiet en zet ze apart om af te koelen.

Rooster ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan en zet deze apart.

Pel de knoflooktenen de kneus deze. Dit kun je het gemakkelijkst doen met de platte kant van een groot mes. In een koekenpan verhit je een paar eetlepels (2-3) olijfolie. Bak de knoflook eerst een minuut apart in de pan en doe daarna de garnalen erbij. Bak de garnalen tot ze gaar en goed warm zijn.

Schep de garnalen uit de pan en zet apart om af te koelen.

Snijd de broccoli in roosjes. Ondertussen kun je alvast een pan met water aan de kook brengen. Kook de broccoliroosjes drie minuten in het kokend water. Spoel ze daarna af met koud water. Laat de broccoli goed uitlekken.

Laat ook de gegrilde paprika’s uitlekken en snijd deze vervolgens in reepjes.

Meng tot slot alle ingrediënten voor de salade door elkaar en serveer direct.

Salade brocolli

Eet smakelijk!

Tip! Als je net als ik nog wat overhoudt van deze salade kun je het gewoon invriezen en later opwarmen in de magnetron. Ook warm is dit gerecht erg lekker.

Geef een reactie