Ropa Vieja, recept voor Cubaans stoofvlees

Ropa Vieja

Misschien wel het meest bekende gerecht uit Cuba is de Ropa Vieja. Letterlijk vertaald: ‘Oude kleren’. Dit stoofvleesgerecht vind ik het lekkerste gerecht dat ik heb gegeten tijdens mijn rondreis door Cuba. Omdat het een stoofgerecht is, moet je er wel een paar uur voor uit trekken, maar dat is zeker de moeite waard.

N.b. Dit recept heb ik gemaakt in de tijd dat ik nog vlees at. Sinds juni 2017 ben ik gestopt met vlees eten en langzaamaan, zal ik dus de gerechten op dit blog ook een vegetarische/vegan-variant maken. Lees hier mijn recept voor vegan ropa vieja met jack fruit.

Het recept dat ik heb gebruikt om de Cubaanse Ropa Vieja te maken, komt uit het boek ‘The Cuban Table’ van Ana Sofía Peláez en Ellen Silverman. Ik heb lang gezocht naar een goed kookboek met traditioneel Cubaanse gerecht. Totdat ik dit boek tegenkwam en ik moet zeggen: het is echt een aanrader, als je zelf Cubaans wilt koken. Ik zal voor dit blog dan ook nog zeker vaker Cubaanse gerechten koken die uit dit boek afkomstig zijn.

Maar goed, nu dus eerst de Ropa Vieja. Dit gerecht serveer je met rijst, dus vergeet niet ook nog wat rijst te koken!

Ingrediënten Ropa Vieja

Stoofvlees Ropa ViejaVoor 2 personen

Omdat ik hieronder de ingrediënten splits in twee delen, lijkt het of je heel veel nodig hebt om dit gerecht te maken, maar veel ingrediënten komen in beide lijstjes voor. Het valt dus eigenlijk best mee.

Voor het stoofvlees
500 gram sucadelappen, in 4 stukken gesneden
1 grote gele ui, in kwarten gesneden
1 grote wortel, in stukken van ongeveer 2 centimeter
¼ kleine rode kool, in kwarten gesneden
½ bosje platte peterselie, alleen de blaadjes
2 takjes munt, alleen de blaadjes
4 tenen knoflook, geperst
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper korrels
1 theelepel piment
½ theelepel kruidnagels
2 laurierbladeren

Voor de Ropa Vieja (te bereiden na het stoven van het rundvlees)
3 eetlepels olijfolie
1 grote gele uit, gesnipperd
1 groene paprika, in kleine stukjes
4 tenen knoflook
1 theelepel zout
½ theelepel peper
½ theelepel piment
1 blikje tomatenpuree
125 ml droge witte wijn
1 laurierblad
1 snufje chilipoeder
Platte peterselie

Bereiding stoofvlees

Vlees voor Ropa ViejaDoe alle ingrediënten voor het stoofvlees in een braadpan met ongeveer 1,5 liter water. Breng dit aan de kook. Laat het vervolgens op laag vuur, met de deksel op de pan sudderen tot het rundvlees gaar. Dit duurt ongeveer 2 uur.

Haal als het rundvlees gaar is, de pan van het vuur en laat alles nog even afkoelen in de pan. Na een half uurtje kun je het voorzichtig afgieten op een vergiet. Zorg dat je 125 ml van de bouillon bewaart. Dat heb je straks namelijk nog nodig.

Leg het rundvlees apart. Als het genoeg afgekoeld is, trek je met je handen gemakkelijk uit elkaar. Je krijgt dan een soort draadjesvlees. Zet dit vlees apart.

Bereiding Ropa Vieja

Nu gaan we de Ropa Vieja maken. Verhit hiervoor eerst de olijfolie en bak hierin de ui en paprika ongeveer 6 minuten. Pers ondertussen de knoflook en meng het zout, de peper en de piment. Bak dit mengsel nog 2 minuten mee met de ui en de paprika.

Ropa ViejaZet het vuur laag en voeg de achtergehouden bouillon, de tomatenpuree, de witte wijn en het laurierblad toe. Roer in delen het rundvlees erdoor en laat dit 15 tot 20 minuten sudderen met de deksel op de pan.

Voor serveren roer je naar smaak nog wat chilipoeder door het gerecht. Strooi vervolgens de fijngesneden peterselie over het gerecht en serveer dit met rijst.

Eet smakelijk!

Geef een reactie