Reistips voor vakantie in China

Eten bestellen in China

Reizen door China is een hele beleving. In een eerdere blogpost gaf ik al tips voor welke hoogtepunten in China je echt moet bezoeken. In dit artikel deel ik graag enkele tips die het reizen door China nog leuker en gemakkelijker maken, bijvoorbeeld reistips voor eten, reizen met de nachttrein en naar het toilet gaan in China.

Reistips – Eten in China

Eten bestellen in ChinaEén van de dingen waar ik het meest naar uitkeek toen ik naar China ging, was het lekkere eten. Nu vind ik Chinees eten eigenlijk altijd wel lekker, maar het eten in China zelf is toch net een beetje anders en nog vele malen lekkerder. Mijn favoriete gerechten waren gong bao chicken en sweet pork. Ook heb ik erg genoten van de beijing duck en dumplings. Uiteraard ga ik al deze gerechten ook nog een keertje zelf proberen te maken en dit delen op dit blog.

Eten met stokjes

Natuurlijk eet je in China veel met stokjes. Ben je hier niet zo handig mee, dan kun je op bijna elk marktje wel speciale poppetjes kopen met twee gaten onderin de beentjes. Hierin stop je de stokjes, zodat het poppetje ze bij elkaar houdt. Dit maakt het eten met stokjes een stuk gemakkelijker. Maar natuurlijk leer je ook gewoon wel vanzelf met stokjes eten als je maar genoeg oefent.

Eten in groepen

Eten in ChinaAls je met een groep bent, eet je in een Chinese restaurants meestal aan een grote ronde tafel met een glazen plaat in het midden. De bediening zet alle bestelde gerechten op deze plaat. Je kunt de plaat zelf ronddraaien zodat iedereen gemakkelijk kan pakken wat hij of zij wil. Erg handig, vind ik, want je hoeft elkaar dus niet te vragen om dingen aan te geven.

Iedereen aan tafel heeft een eigen bordje en kommetje. Hier kun je vanuit de schalen je eten op opscheppen. Chinezen zelf scheppen alles op in het kommetje en eten voornamelijk hier uit.

Reistips China – Reizen met de nachttrein

Nachttrein ChinaWe hebben tijdens de reis twee keer met de nachttrein gereisd. Eerst van Shanghai naar Beijing en daarna nog een keer van Beijing naar X’ian. De nachttreinen in China zijn op zich best schoon, alleen de toiletten zijn niet erg hygiënisch. Toiletten in China zijn gewoon een gat in de grond en dat geld ook voor de trein in het toilet. Neem altijd slippers mee die je makkelijk aan kan doen als je ‘s nachts naar het toilet moet. Een eigen reislaken is trouwens ook verstandig, mocht je het beddengoed dat je krijgt in de trein toch een keer niet zo schoon zijn als je hoopt.

Daarnaast is het slim om zelf een beker of kopje mee te nemen en wat zakjes thee of oploskoffie. In de trein is heet water beschikbaar en zo kun je dus gemakkelijk voor jezelf even een lekker kopje koffie of thee zetten.

Voor het eten raad ik je aan om voor vertrek nog ergens een paar bakjes met instantnoodles te kopen. Ook hierbij komt het hete water weer goed van pas. Natuurlijk is het geen hoogstaande maaltijd, maar het is makkelijk klaar te maken en het vult goed. Neem voor de zekerheid eigen bestek mee, want niet altijd wordt bij de instantnoodles een plastic vork geleverd.

Reistips China- Naar het toilet gaan

Zoals gezegd zijn toiletten in China een soort gat in de grond. Dit geldt zowel voor openbare toiletten als in restaurant. Ook is WC-papier meestal schaars. Zelf toiletpapier meenemen is dus een goed idee. Daarnaast zijn de toiletten meestal niet erg hygiënisch. Vloeibare handgel is daarom ook geen overbodige luxe voor na het toiletteren.

Ga je binnenkort zelf naar China op vakantie, dan hoop ik dat je wat aan deze reistips hebt. In elk geval veel plezier! En als je zelf nog andere reistips hebt, deel ze dan hieronder.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie