Reistips Cuba – Waar moet je op letten?

Man met paard in Trinidad, Cuba

Cuba is een populaire vakantiebestemming. Zeker nu heb je nog de kans hebt om het oude Cuba mee te maken. Want het land is al langzaam aan het moderniseren. Als je overweegt op vakantie te gaan naar Cuba, zijn er wel verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Zo hanteert Cuba twee valuta’s en is pinnen bijna nergens mogelijk. In dit artikel lees je hoe dit precies werkt. Daarnaast geef ik je andere handige reistips voor Cuba.

Geld in Cuba – Hoe werkt het?

Cuba kent twee valutasoorten. De Cubaanse Peso, waar alleen de Cubanen zelf gebruik van kunnen maken en de CUC. Deze laatste wordt ook wel Peso Convertible genoemd. Dat is de muntsoort waar toeristen mee kunnen betalen.

Uitzicht over Havana

Het is niet mogelijk om in Nederland al Peso Convertible te halen bij een grenswisselkantoor. Geld opnemen uit een pinautomaat of met creditcard kan in Cuba ook niet. Je zult dus voldoende euro’s mee moeten nemen. Deze kun je wel op heel veel plekken wisselen. Wij hebben meestal in hotels ons geld gewisseld, omdat dat het meest veilig voelde.

Omdat je veel contact geld mee moet nemen, kun je dit het beste splitsen over meerdere plekken om te bewaren. Zo zorg je dat als er wat gestolen wordt in elk geval niet al je geld weg is.

Vinales Vallei Cuba

Contant geld wordt standaard maar beperkt vergoed door je reisverzekering. Wil je zeker voldoende terugkrijgen van je reisverzekering als je geld gestolen wordt? Sluit dan een dekking voor contant geld af. Heel betaal je natuurlijk wel extra premie voor.

Welke vaccinaties heb je nodig voor Cuba?

Er gelden voor Cuba geen verplichte inentingen, toch worden sommige inentingen wel aanbevolen. Voor je op reis gaat kun je het beste je huisarts, je apotheek of een organisatie voor thuisvaccinaties raadplegen. Zij kunnen je een advies op maat geven. Inentingen die vaak worden aanbevolen voor Cuba zijn: Hepatitis A, DTP, Buiktyfus en Rabiës.

Op vakantie naar Cuba? – Bagagetips!

Man met paard in Trinidad, Cuba

Verder neem ik op reis altijd wat zaken mee die handig zij bij gezondheidsklachten of om ze te voorkomen. Ook als je naar Cuba reis is het handig om deze spullen bij je te hebben. In elk geval neem ik mee:

  • DEET
  • O.R.S.
  • Diarree remmers
  • Jodium
  • Pleisters
  • Paracetamol
  • Tekenpen (niet om te tekenen, maar voor de beestjes natuurlijk …)

Buiten deze middeltjes zijn er nog andere zaken die ik altijd bij me heb op vakantie en waar ik al vaak heel blij mee ben geweest. Ook in Cuba zou ik deze zeker aanraden.

  • Reislakens, gewoon goedkope van de Xenos. Erg handig als je een keer in bed moet slapen wat niet zo schoon is.
  • Handgel
  • Toiletpapier – Op toiletten in Cuba is vaak geen wc-papier aanwezig. Je kunt natuurlijk ook een rol meenemen uit het hotel als je op pad gaat.
  • Tampons – Als je ze nodig hebt, kun je ze niet gemakkelijk even kopen op Cuba.

Kleding in je handbagage

Omdat Cuba mijn eerste verre reis is, had ik er nog niet aan gedacht. En ja, precies toen kwam mijn tas dus niet aan op de eerste dag van de reis. Ik had gelukkig wel ondergoed en sokken in mijn handbagage. Maar je kunt op Cuba niet gemakkelijk even kleding kopen. Dus ik was mijn reisgenootje heel dankbaar dat ik kleding mocht lenen.

Strand Varadero

En vergeet je verzekeringen niet!

Sinds 2010 ben je als buitenlander in Cuba verplicht een verzekering te hebben voor medische kosten in het buitenland. Zorg dus voor een Engelstalige verklaring van je zorgverzekeraar of je reisverzekering (als je medische kosten hebt meeverzekerd). Dat scheelt je een hoop gedoe bij de douane. Als je namelijk niet kunt aantonen dat je verzekerd bent, moet je ter plekke een Cubaanse verzekering afsluiten.

Het is misschien niet zo leuk om hiermee bezig te zijn tijdens de vakantie-voorpret. Maar bedenk: als dit geregeld is, ga je met een gerust hart op vakantie en kun je ter plekke zorgeloos genieten. En dat gaat in een land als Cuba zeker lukken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.