Recept voor zelf falafel maken

Zelf falafel maken

Falafel is door veel vegetariërs een vaak gegeten snack. Deze kikkererwtenballetjes kun je overal bij eten en ze zijn in elke supermarkt wel te vinden. En natuurlijk bij de shoarmaboer. Wij eten ook vaak falafel uit de supermarkt, maar pas geleden besloot ik het een keer zelf te maken.

Zelf falafel maken is heel gemakkelijk en erg lekker. Je kunt deze falafel frituren in een laag olie, zoals ik heb gedaan of ze in de oven bakken. Dat laatste ga ik zeker ook nog een keer uitproberen.

Ingrediënten voor zelfgemaakte falafel

Voor 12 falafel balletjes heb je nodig:

  • 400 gram kikkererwten uit blik
  • 2 tenen knoflook
  • 1 handje verse koriander
  • 1 ui
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Een snufje chilipoeder

Pitabroodjes en salade of frietjes om erbij te serveren
En natuurlijk: Knoflooksaus

Zelf falafel maken

Zelf falafel maken – Bereiding

Snijd de ui, knoflook en koriander fijn en laat de kikkererwten uitlekken. Het vocht van de kikkererwten kun je eventueel opvangen om er vegan chocolademousse mee te maken.

Doe nu de kikkererwten samen met de ui, knoflook, koriander, komijnpoeder, bloem, bakpoeder en chilipoeder in de blender of keukenmachine en meng dit tot een glad geheel. Dit kan wel een paar minuten duren en misschien moet je tussendoor af en toe de stukjes die tegen de rand zitten opnieuw door het mengsel roeren.

Controleer of het mengsel de goede structuur heeft om er balletjes mee te kunnen maken. Als het nat is, kun je nog een beetje bloem te voegen. Als het te droog is, voeg je nog een beetje water toe.

Met natte handen vorm je balletjes van 3 tot 4 centimeter doorsnede. Druk ze vervolgens voorzichtig een beetje plat met je vingers.

Falafel bakken

Verhit ondertussen een hoge koekenpan met een flinke laag zonnebloemolie. Bak hierin de falafels in ongeveer 4 minuten gaar (2 minuten per kant). Ik heb dit in twee rondes gedaan. De reeds gebakken falafels kun je ondertussen warm houden in een oven op 80 graden.

Laat de gefrituurde falafels goed uitlekken op een keukenpapiertje voor je ze serveert.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie