Recept Spaanse tortilla met aardappel

Spaanse tortilla

De Spaanse tortilla is een soort dikke omelet met aardappel erin. In Spanje is dit één van de beroemdste tapasgerechten. De Spaanse aardappeltortilla heeft oorspronkelijk maar drie ingrediënten: aardappel, ei en olijfolie. In het recept dat ik heb gemaakt voor dit blog, wordt er ook nog ui in gedaan. Daarnaast kun je zelf natuurlijk ook nog knoflook, spek of chorizo toevoegen als je dit lekker vindt.

Ingrediënten Spaanse tortilla

(voor 6 porties als tapa)

2 grote (of 3 tot 4 middelgrote) geschilde aardappelen
1 witte ui
8 eieren
Zout
400 ml olijfolie

Spaanse tortilla met aardappels

Spaanse tortilla maken – Bereiding

Halveer de geschilde aardappelen en snijdt ze in dunne schijfjes, zodat je aardappelschijfjes in de vorm van halve maantjes krijgt. Snijdt de ui op dezelfde manier.

Giet vervolgens de olijfolie in een diepe koekenpan en voeg de uien toe. Zet de pan direct op hoog vuur, zodat je de uien van koud af aan bakt. Als de uien beginnen te sissen in de pan, voeg je aardappelschijfjes toe. Kook het geheel 15 minuten en roer het ondertussen af en toe door. Als het goed is, zullen de ui en de aardappels op sommige plekken een beetje bruin gekleurd zijn. Haal de uien en de aardappelen uit de pan en zet ze even aan de kant.

Spaanse tortilla

Breek de eieren in een grote kom, niet roeren! Voeg vervolgens de warme aardappels en ui toe en doe er een beetje zout bij. Mix het geheel voorzichtig. Je mag de eierdooiers kapot maken met een vork, maar zorg dat je het niet zoveel door elkaar mixt als bij een gewone omelet. Een paar keer omscheppen met de vork is voldoende.

Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur en voeg een klein beetje olijfolie toe. Als de pan heet is, voeg je het eimengsel toe en laat dit rustig bakken. Niet roeren!

Afhankelijk van hoe diep de pan is, kun je na ongeveer 3 minuten de tortilla aan alle kanten met een vork of spatel omhoog liften. Als dit het geval is, pak je een groot bord (ruim groter dan de diameter van de koekenpan). Leg het bord omgekeerd op de koekenpan en houd goed vast. Draai de pan met het bord om, zodat de tortilla op het bord terecht komt. Schrik niet als het nog een beetje lekt, dat hoort erbij.

Laat de tortilla vervolgens voorzichtig van het bord terug in de pan glijden. Bak ook de andere kant van de tortilla nog 2 tot 3 minuten. Je kunt de tortilla vervolgens direct serveren.

Spaanse tortilla met albondigas en gegrilde paprika

Spaanse tortilla serveren

Je kunt de tortilla op verschillende manieren serveren. Bijvoorbeeld als tapas (met wat brood), als beleg op brood met wat tomaat erbij. Omdat wij de tortilla hebben gegeten als onderdeel van het avondeten, heb ik een punt van de tortilla geserveerd samen met wat albondigas en gegrilde paprika.

Tip! Houd je nog wat over van de tortilla, gooi het dan niet weg, maar bewaar het in de koelkast. Je kunt dit gerecht ook prima koud eten.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een antwoord