Recept voor mango chutney

Potje zelfgemaakte mangochutney

Chutney is een smaakmaker voor Indiase gerechten. In Nederland is de mango chutney het bekendst. Deze wordt in veel supermarkten verkocht. Maar ik vind de mango chutney uit de supermarkt niet zo heel bijzonder. Daarom dacht ik altijd dat ik niet van mango chutney hield. Tot ik laatst een recept probeerde uit het kookboek Made in India van Meera Sodha. Deze mango chutney was echt heerlijk. Lekker zoet en toch een beetje kruidig. En hij ruikt ook nog eens fantastisch door de combinatie van de fruitige mangogeur en de geuren van de Indiase specerijen.

Ik heb wel een paar kleine aanpassingen gedaan op het recept. Dus in dit blogartikel lees je mijn eigen variant op het recept voor mango chutney

Ingrediënten om mango chutney te maken

Mango insnijdenVoor een klein potje van ongeveer 200 gram, heb je nodig:

1 mango (het liefst zo groen en onrijp mogelijk)
2 eetlepels plantaardige olie
Een snufje mosterdzaad
2 kaneelstokjes
6 kruidnagels
3 zwarte peperkorrels
Een halve theelepel zout
2-3 eetlepels suiker
2 theelepels gemalen chilivlokken

Mango chutney zelf maken – Bereiding

Mango snijdenWe beginnen met het snijden van de mango. Hiervoor gebruik ik altijd een trucje dat je misschien wel vaker ziet bij kookprogramma’s. Leg de mango eerst op de platte kant. Keer ‘m op de smalle kant en snijd met een scherp mes aan de beide kanten zo dicht mogelijk langs de pit. Snijd vervolgens het vruchtvlees (nog in de schil) in de blokjes door kruislings in te snijden. Druk met je duimen de schil naar binnen zodat de mangoblokjes als een soort egel-stekeltjes omhoog komen. Nu kun je de blokjes gemakkelijk los snijden van de schil.

Snijd rondom de pit ook nog zoveel mogelijk vruchtvlees van de mango en snijd dat ook in blokjes.

Mangochutney makenZet een steelpan of een klein kookpannetje met de olie op halfhoog vuur. Voeg als de olie heet is, het mosterdzaad, de kaneelstokjes, de kruidnagels en de peperkorrels toe. Verhit dit ongeveer 1 minuut.

Doe de mangoblokjes erbij in de pan en voeg zout, suiker en chilivlokken toe. Draai het vuur laag en laat het 20 tot 25 minuutjes stoven.

Potje zelfgemaakte mangochutneyAls je merkt dat de mango een jam-achtige dikte krijgt, verwijder je de kaneelstokjes en de kruidnagels. Schep de chutney vervolgens in een schone pot. Zodra de chutney is afgekoeld, kun je een deksel op de pot doen. Je kunt de mango chutney nog ongeveer een week bewaren in de koelkast.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie