Recept Flan Caramel – Een Spaans toetje

Flan Caramel

Ik ben niet zo’n toetjesfan. Ik eet dus ook bijna nooit een dessert na het eten. Of het moet echt een heel lekker toetje zijn. Tijdens mijn eerste vakantie in Spanje had ik dus ook maar één toetje leren kennen: Flan. De Flan staat al heel lang op de lijst met gerechten die ik wilde maken voor dit blog. Een paar weken geleden heb ik het al geprobeerd, maar toen mislukte het helaas. De karamel was niet goed en het toetje smaakte teveel naar ei. Maar na een nieuwe poging is het me nu wel gelukt. Eindelijk!

Wat is een flan?

Pudding voor flan makenEen flan is een vanillepudding met een vloeibare karamel erbovenop. Het gerecht wordt daarom ook wel flan caramel genoemd. Een belangrijk ingrediënt in de flan zijn de eieren. Deze zorgen voor de stevigheid in de pudding. Daarnaast wordt er meestal (gecondenseerde) melk gebruikt. Ik heb gekozen voor een lactosevrije flan met sojamelk.

Flan recept – Ingrediënten

Voor 2 porties heb je nodig:

Voor de karamel:
3 eetlepels water
2 eetlepels suiker

Voor de flan pudding:
1 ei
3 eidooiers
325 ml sojamelk
1 vanillestokje
200 gramsuiker

Hoe maak je flan? – De bereiding

Caramel voor flanFlan maken is niet moeilijk. Timing is vooral belangrijk. Je moet de karamel maken en de basis voor de pudding. Daarna doet de oven het meeste werk.

Flan caramel maken

De karamel maken gaat het gemakkelijkst als je dit meteen in de serveerschaaltjes doet. Je kunt hiervoor de grill stand van de oven gebruiken. Ik zet de grill altijd op 175 graden.

Doe in elk bakje een anderhalve eetlepel water en een eetlepel suiker. Plaats de bakjes bovenin een hete oven en wacht tot de karamel begint te kleuren.

Zet ondertussen een pannetje met de sojamelk en een vanillestokje op het vuur. Laat dit 15 minuten op laag vuur trekken.

Flan caramel puddingAls de karamel een bruinige kleur heeft (na ongeveer 15 minuten), haal je met ovenwanten of een theedoek voorzichtig de schaaltjes uit de oven. Draai de schaaltjes voorzichtig rond om zo de karamel ook een beetje aan de randen van de schaaltjes te krijgen.

Flan pudding maken

Meng in een hittebestendige kom het ei, de dooiers en de suiker erbij. Dit doe je met een garde. Als de sojamelk klaar is, verwijder je het vanillestokje. Giet de melk al roerend bij het eimengsel. Goed blijven roeren, zodat de eieren niet gaan stollen.

Haal het mengsel door een zeef. Giet vervolgens de pudding in de bakjes met de karamellaag.

Zet de bakjes in een grotere ovenschaal of braadslee met kokend water. Er moet ongeveer zoveel water in de schaal staan dat het tot halverwege de bakjes met flan komt. Zet de schaal met de bakjes in een voorverwarmde oven (175 graden). En bak de pudding ongeveer een uur. Als het goed is, zie je de pudding tijdens het bakken een beetje opbollen.

Plaats na het bakken de schaaltjes met flan op een rooster om af te koelen. Als ze op kamertemperatuur zijn, kun je ze afdekken met folie en in de koelkast zetten. Laat ze zeker nog een paar uur koelen in de koelkast.

Flan opdienen

Flan CaramelOm de flan op te dienen, snijd je eerst met een scherp mes de pudding voorzichtig los van de randen van de schaaltjes. Leg nu een bord omgekeerd op het schaaltje en draai de pudding voorzichtig om. Als het goed is, glijdt de pudding nu vanzelf uit het schaaltje op het bord.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie