Ratatouille – Recept uit de film ‘Ratatouille’

Ratatouille

Tijdens mijn bezoek aan Disneyland Parijs heb ik een kookboek gekocht met recepten uit de film Ratatouille. Het boek bevat verschillende recepten met varianten op het gerecht ratatouille. Het zijn allemaal recepten van de koks waarop de karakters uit de film Ratatouille zijn gebaseerd. Op dit blog geef ik naast reisverslagen en tips over de bestemmingen waar in ben geweest ook informatie en recepten van gerechten die ik daar gegeten heb of die typisch zijn voor die bestemming. Na het bezoek aan Parijs en Euro Disney kan het dan ook niet anders dat ik nu een blog schrijf over het gerecht ratatouille.

Wat is ratatouille?

Boek - La RatatouilleRatatouille is een Frans gerecht dat oorspronkelijk uit de Provence komt. Het is een soort stoofgerecht met verschillende groenten. Alhoewel er verschillende varianten bestaan, zijn er wel een aantal basisingrediënten die je altijd tegenkomt: Tomaten, uien, aubergine, courgettes en knoflook. In de ratatouille die ik heb gemaakt, zitten ook nog wortelen.

Het gerecht ratatouille wordt meestal als bijgerecht geserveerd, maar je kunt het ook als hoofdgerecht eten met brood, pasta of rijst.

Recept Ratatouille

Het recept dat ik heb gebruikt komt uit het boek ‘La ratatouille’.

Ingrediënten Ratatouille (4 personen)

Recept Ratatouille2 aubergines
4 uien
5 kleine wortels
800 gram tomaten
1 takje tijm
1 laurierblad (in het recept staat een ¼, maar daar mag je gerust een heel blad van maken)
2 tenen knoflook
3 theelepes olijfolie
4 courgettes
zout en peper

Bereiding Ratatouille

Maak de aubergines schoon en snijd ze in blokjes. Doe de blokjes in een glazen schaal, besprenkel met zout en laat ze 30 minuten staan.

Snijd ondertussen de uien en maak de knoflook schoon. Schil de wortelen en snijd ze in reepjes.

Maak met een aardappelmesje een kruisje in de tomaten en wel ze in kokend water. Pel vervolgens de tomaten en snijd ze in kwarten. Doe de tomaten samen met de tijm, het laurierblad en de knoflook tenen in een pan (geen olie toevoegen!) en laat het geheel minstens 20 minuten koken, zodat het slinkt.

Verhit de olie in een pan en fruit de uien en wortelen al roerend met een houten lepel.

Verwijder beide uiteinden van de courgettes en snijdt ze in blokjes. Voeg toe aan de uien en wortelen. Roer goed door en plaats een deksel op de pan. Laat het geheel 10 minuten sudderen.
Knijp ondertussen het vocht uit de aubergines en voeg deze vervolgens toe.

Franse RatatouilleVoeg ook de tomaten toe, roer het geheel goed door en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Laat 20 minuten sudderen. Ondertussen af en toe roeren met de houten lepel en desgewenst nog wat zout en peper toevoegen.

Serveer de ratatouille direct, met rijst of stokbrood.

Bon appétit!

Geef een reactie