Ramen – Recept voor Japanse noedelsoep

Japanse ramen

Na sushi en sashimi is ramen mijn favoriete gerecht uit Japan. Ramen is een dampende kom soep met noedels. Eigenlijk een typisch wintergerecht. Maar als echt soepliefhebber, kan ik eigenlijk het hele jaar door wel soep eten. En in Japan is het ook het hele jaar door populair.

Behalve bouillon en noedels vind je in een traditionele kom ramen nog enkele andere ingrediënten, zoals varkensvlees, een gekookt ei, taugé en lente-uitjes. De bouillon die wordt gebruikt, verschilt. Maar meestal wordt vis- of missbouillon gebruikt of varkensbouillon. Ik heb in dit recept gekozen voor varkensbouillon.

Ingrediënten Japanse ramen

Toppings ramenVoor 3-4 porties

450 gram varkensvlees aan één stuk
1 eetlepel zout

Voor de bouillon
1,5 liter water
50 gram gemberwortel in schijfjes
3 tenen knoflook
1 bosje lente-uitjes
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels saké
1 eetlepel zout
1 eetlepel sesamolie

Verder
225 gram noedels
2 liter water
2 eetlepels bakpoeder
Gekookte eieren (1 per portie)
Taugé
Fijngesneden lente-uitjes

Bereiding Japanse ramen

Ook dit is weer een gerecht waarvoor je een dag van te voren al voorbereidingen moet treffen. Het varkensvlees wrijf je in met het zout en dit moet, verpakt in plastic folie, minstens een nacht in de koelkast staan.

Bouillon maken voor ramen

Bouillon voor ramenDe volgende dag kan je de bouillon gaan maken. Hier heb je minimaal 2 uur voor nodig. Neem een grote kookpan en doe hierin het water, de gember, knoflook en de lente-uitjes. Stop het gepekelde varkensvlees hierbij en breng het aan de kook.

Laat het vervolgens op laag vuur nog 2 uur sudderen met de deksel op de pan. Laat vervolgens het geheel afkoelen in de pan. Haal het varkensvlees eruit en snijdt dit in plakken. Bewaar dit voor de garnering van je ramen. Haal de bouillon vervolgens door een zeef.

Eerst de toppings, dan pas de noedels!

Nu gaan we eerst de rest van de toppings klaarmaken. Het is namelijk erg belangrijk dat alles klaar is voor je de noedels kookt. De noedels moeten direct geserveerd worden als ze klaar zijn. Anders worden ze plakkerig.

Kook dus eerst de eieren, blancheer de taugé en snijdt de lente-uitjes in fijne stukjes.

Twee borden met Japanse ramenBreng vervolgens de bouillon opnieuw aan de kook en voeg de sojasaus, saké, zout en sesamolie toe. Laat het op laag vuur sudderen totdat de noedels klaar zijn.

Nu is het tijd om de noedels te koken. Breng eerst water aan de kook. Voeg het bakpoeder toe en laat hierin de noedels net zolang koken als op de verpakking staat. Giet de noedels af en verdeel ze direct over de kommen of diepe borden. Schep de bouillon erover heen en maak het gerecht af met de toppings (een gekookt ei, een handvol taugé en wat lente-uitjes) om het gerecht af te maken.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie