Patatas bravas, zoektocht naar de perfecte saus

Patatas Bravas

Toen ik in 2007 voor het eerst naar Spanje ging, was patatas bravas één van de eerste tapasgerechten waarmee ik in aanraking kwam. Ik at dit voor het eerst in Madrid. Patatas bravas zijn een echte klassieker. Bijna iedereen lust deze gebakken aardappels met een pittige tomatensaus. Het succes van dit gerecht zit vooral in het maken van een goede bravasaus, of salsa brava zoals de Spanjaarden het noemen.

Als sinds ik terug ben van mijn eerste tripje naar Spanje had ik me voorgenomen om zelf een keer patatas bravas te maken. Maar het is me tot nu toe nog steeds niet gelukt de perfecte salsa brava te maken. Het recept hieronder is het meest dichtbij dat ik tot nu toe ben gekomen. Mochten jullie nog tips hebben voor een nog betere saus, dan zijn die natuurlijk van harte welkom.

Wat is salsa brava?

Salsa BravaDe salsa brava bestaat altijd uit tomatensaus met rode peper of cayennepeper. Elk restaurant in Spanje en elke (thuis)kok hanteert echter andere verhoudingen voor deze ingrediënten. Daarnaast worden vaak nog extra ingrediënten toegevoegd.

In de saus die ik heb gemaakt zit naast tomaten en cayennepeper nog ui, knoflook, droge witte wijn en paprikapoeder.

Houd je van een wat grovere saus, dan maak je gewoon een tomatensaus met al deze ingrediënten. Wil je een fijnere saus met een structuur die meer lijkt op curry of ketchup, dan kun je de saus na bereiding in de blender doen.

Ook de aardappelen zijn belangrijk bij patatas bravas

Ook de aardappelen vereisen een speciale bereiding. Je kunt gewoon aardappelen kopen en deze zelf schillen. Je moet ze dan nog wel eerst eventjes koken voor je ze gaat bakken of frituren. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan voorgekookte krieltjes of aardappelpartjes.

Recept Patatas Bravas

Patatas Bravas maken

Dit recept heeft mij tot nu toe het beste resultaat opgeleverd. Dit is gebaseerd op veel uitproberen en verschillende recepten van anderen vergelijken.

Ingrediënten:

(voor 4 porties)

1000 gram aardappelen
Olijfolie
Zout
4 tomaten (in blokjes gesneden)
1 ui (fijngesneden)
2 teentjes knoflook (fijngesneden)
1 of 2 theelepels cayennepeper (naar smaak)
1 theelepel paprikapoeder
75 – 100 ml water
1 eetlepel droge witte wijn

Bereiding:

Patatas BravasSchil de aardappelen en snijdt ze in blokjes.
Kook de aardappelen in ruim water ongeveer 10 minuten
Giet de aardappelen af, doe ze in een ovenschaal en meng met de olijfolie en het zout.
Bak de aardappelen 20 tot 30 minuten.

Maak ondertussen de saus. Hiervoor bak je de fijngehakte ui en knoflookteentjes in wat olijfolie totdat deze glazig zijn.
Voeg vervolgens de tomaten, water en wijn toe.
Kook ongeveer 20 minuten.

Voor een fijne saus: Meng de saus in de blender tot hij glad is.

Serveer de aardappelen met de saus eroverheen.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie