Nampo en Haeju – Indruk boerenleven Noord-Korea

Varkens achterop de fiets

Nampo is een belangrijke havenstad in Noord-Korea. Er wordt wel beweerd dat via deze haven Noord-Korea soms voedselhulp uit het buitenland ontvangt. De stad is dan ook met de enige snelweg in Noord-Korea verbonden met de hoofdstad Pyongyang. Daarnaast is Namo vooral bekend vanwege de West Sea Barrage, een soort Afsluitdijk.

West Sea Barrage, Noord-Koreaanse afsluitdijk

De West Sea Barrage scheidt de West-Koreaanse zee en de Taedong Rivier. Deze dijk is aangelegd tussen 1980 en 1986. Door de Taedong Rivier af te sluiten van de zee, vermengden het zoete en het zoute water zich niet meer en kon het water uit de rivier beter gebruikt worden als drinkwater en voor de landbouw.

Maquette van de West Sea Barrage Kim Jong Ill met West Sea Barrage

Bij het begin van dit bezoek kregen we een video te zien over de aanleg van de dam. Daarna gingen we naar het monument dat ter ere van de Afsluitdijk is gebouwd. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de dijk.

Monument West Sea Barrage Uitzicht over de West Sea Barrage

Voor de lunch zijn we doorgereden naar Haeju waar we in een park hebben geluncht en gewandeld in de bergen.

Boerenleven in Noord-Korea

Onderweg naar Haeju kwamen met de bus langs veel boerderijen. Dit biedt een goede indruk van het leven van boeren in Noord-Korea. Ook zagen we heel veel mensen op de fiets. En zo vervoeren ze werkelijk alles. Van geitjes in de fietstas tot varkens op de bagagedrager, ik heb het allemaal voorbij zien komen.

Uitzicht vanuit de bus op weg naar Haeju Varkens achterop de fiets

Suyangsan-watervallen

We hebben onderweg ook nog een bezoek gebracht aan de Suyangsan-waterval. Dit is een enorm hoge waterval die uitmondt in een kunstmatig aangelegd bad. Toen wij er waren was het erg droog, dus dan ziet het er meteen minder indrukwekkend uit. In het bad beneden kun je ook zwemmen in de zomer.

Suyangsan-waterval, Noord-Korea Suyangsan-waterval, Haeju

We sliepen die avond in het Haeju Hotel. Dit was zeker het meest primitieve hotel van de hele reis. Er was geen elektriciteit en verwarming. Stromend water was er pas in de ochtend, maar de badkamer was zo vies, dat ik me wassen maar voor één keer heb overgeslagen.

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie