Lasagne maken – Recept voor lasagne bolognese

Lasagne al forno

Naast pasta en pizza is lasagne één van de meest bekende gerecht uit de Italiaanse keuken. Al lang voor ik ooit in Italië was geweest had ik al op mijn to-cook-lijstje staan dat ik een keer een helemaal zelfgemaakte lasagne wilde maken. Toch is het er pas kort geleden ook echt van gekomen, vooral omdat ik altijd dacht dat het heel veel werk was. Maar eigenlijk valt dat best mee.

In Italië noemen ze dit gerecht Lasagne al forne, bij ons ook wel bekend als lasagne bolognese. Het hoofdbestanddeel van de vulling is gehakt. Daarnaast zit er natuurlijk nog kaas, tomatensaus, bechamelsaus en pastavellen in de lasagne. Hieronder vind je het recept voor lasagne dat ik heb gebruikt.

Zelfgemaakte lasagne

Ingrediënten Lasagne

Voor 4 personen

1 ui
2 teentjes knoflook
5 tot 6 waspeentjes
8 takjes selderij
5 eetlepels olijfolie
300 ml droge witte wijn
500 gram half-om-half-gehakt
1 blikje tomatenpuree
700 gram tomatensaus
150 gram tomaten
1 groentebouillonblokje
Peper
Nootmuskaat
50 gram boter
60 gram bloem
600 ml melk
250 gram lasagnevellen
100 gram geraspte parmezaanse kaas

Lasagne al forno

Bereiding Lasagne

Eerst gaan we de tomatensaus maken. Pel hiervoor de ui. Snijd de ui en de knoflook fijn. Snijd de waspeentjes in stukjes.

Pel vervolgens de tomaten. Dit doe je gemakkelijk door er eerst een kruisje in te maken met een mes en daarna de tomaten kort in kokend water te laten staan. De schil komt dan bijna vanzelf los en kun je zo van de tomaat af trekken. Snijd de tomaten vervolgens in blokjes.

Pluk de selderij van de takjes en snijd de blaadjes fijn.

Verhit nu in een hoge koekenpan of hapjespan de olijfolie en voeg de knoflook, ui, de helft van de waspeen en de helft van de selderij toe. Laat dit op laag vuur met de deksel op de pan 10 minuten koken.

Blus dit vervolgens af met de wijn en voeg het gehakt toe. Laat het gehakt een klein beetje bruin worden.

Voeg daarna de rest van de waspeen, de selderij en de tomatenpuree toe en laat dit nog 2 minuten meekoken.

Tot slot voeg je de tomatensaus, gepelde tomaten en het bouillonblokje toe. Roer het goed door en breng eventueel op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

Bechamelsaus maken

Nu is het tijd om de bechamelsaus te maken. Smelt hiervoor eerst de boter en voeg de bloem toe. Roer door en gaar tot er een glimmende roux ontstaat.

Voeg nu beetje bij beetje de melk toe. Blijf hierbij steeds goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan.

Laat het geheel vervolgens 15 minuten doorgaren op laag vuur.

Lasagne

Lasagne maken

Als je de tomatensaus en de bechamelsaus klaar hebt, kun je de lasagne gaan opbouwen in een ovenschaal. Gebruik hiervoor een grote, hoge rechthoekige ovenschaal. Eerst schep je de helft van de tomatensaus in de schaal. Dit dek je af met de lasagnevellen. Vervolgens lepel je een laag bechamelsaus over de lasagne vellen. Herhaal deze volgorde nog een keer en eind met lasagnevellen. Bestrooi de lasagne met de parmezaanse kaas. Bak de lasagne 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Laat de lasagne een beetje afkoelen als die uit oven komt en snijdt hem daarna in porties en verdeel dit over de borden.

Buon appetito!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie