Krautkrapfen – Oostenrijkse zuurkoolrolletjes

Krautkrapfen

Tijdens de wintersportvakantie in Oostenrijk aten we een keer krautkrapfen als voorgerecht. Dit zijn een soort deegrolletjes met zuurkool erin. Wij vonden ze echt heel lekker en dus heb ik geprobeerd om dit gerecht thuis na te maken. Omdat je een deeg moeten maken en hiervan de krautkrapfen moet rollen, kost het gerecht wel even wat tijd, maar het is verder vrij gemakkelijk om te maken. En erg lekker. Traditioneel worden in krautkrapfen spekjes gebruikt, maar ik ben voor een vegetarische variant gegaan.

Ingrediënten voor krautkrapfen

Voor 8 rolletjes heb je nodig:

300 gram bloem

1 ei

2 eetlepels olie

Een halve theelepel zout

125 ml water (handwarm)

500 gram zuurkool

1 ui

Een halve theelepel komijn

125 ml groentebouillon

Recept voor Oostenrijkse krautkrapfen

Het eerste dat je gaat doen, is het deeg maken. Hiervoor meng je de bloem, het ei, 2 eetlepels olie, het zout en het water. Kneed dit tot een soepel deeg. Ik heb het eerst met de keukenmachine gekneed en daarna nog heel kort met de hand. Leg het deeg in de koelkast minimaal een half uur te rusten.

Laat ondertussen de zuurkool uitlekken en trek deze uit elkaar.  Versnipper daarna de ui en bak deze in een koekenpan met wat (plantaardig) boter ongeveer 3 minuten. Voeg de zuurkool toe en bak deze 5 minuten mee. Voeg tot slot de komijn en eventueel nog een beetje peper en zout toe. Haal de pan van het vuur en laat het zuurkool mengsel afkoelen.

Krautkrapfen rollen

Krautkrapfen rollen

Als het deeg lang genoeg gerust heeft, pak je een schone keukendoek en bestrooi je deze met bloem. Hierop rol je het deeg uit een tot een dunne laag van 40 bij 20 centimeter. Verdeel hier de afgekoelde zuurkool over. Laat aan de onderkant van het deeg een vijfde vrij. Aan de bovenkant laat je nog drie centimeter vrij.

Rol nu van het deeg met de zuurkool een soort strüdel. Dit doe je door met behulp van de theedoek het onderste, vrije deel van het deeg over de zuurkool te vouwen. Vouw nu het dubbelgeklapte deel steeds weer een keer om. Als je bij de bovenkant van het deeg komt maak je met je vinger de rand nat en plak je de strüdel dicht.

Draai de strüdel met de naad naar beneden en snijdt met een scherp mes acht stukken van 3 centimeter breed uit de rol.

Krautkrapfen bakken

Krautkrapfen bakken

Verhit nu wat boter in een hoge koekenpan en zet de stukken op de zijkant in de pan. Duw ze hierbij voorzichtig tot een rolletje. Als je de rolletjes 2 minuten gebakken hebt, draai je ze voorzichtig om. Dit kun je het beste met twee vorken doen. Bak de krautkrapfen zo nog twee minuten en giet dan de bouillon eroverheen. Draai het vuur lager en laat de krautkrapfen met de deksel op de pan in 15 minuten gaar stomen.

Serveer de krautkrapfen met wat spätzle of een salade.

Krautkrapfen

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie