Kerstmuffins recept met gingerbread kruiden

Kerstmuffins

Deze kerstmuffins bakte ik afgelopen weekend. Tijdens de weekenden in december ben ik altijd extra in mijn element. Lekker veel bakken. Het huis raakt gevuld met heerlijke geuren uit de oven en natuurlijk de nodige kerstliedjes op de achtergrond. Heerlijk vind ik dat. Dit jaar zal ik dan ook weer een aantal lekkere kerstbaksel met jullie delen. De eerste zijn deze kerstmuffins met gingerbread kruiden.

Door de kruiden hebben de kerstmuffins behoorlijk wat pit. Ik houd er erg van, maar als je meer geschikt wilt maken voor kinderen of zoetekauwen, is een laagje icing met versiering ideaal. En met wat kerst sprinkels, zoals die ik heb gebruikt, ziet het er ook nog eens extra feestelijk uit.

Kerstmuffins recept – Ingrediënten

Voor 12 muffins heb je nodig:

  • 300 gram bloem
  • 120 gram donkere basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Een snufje zout
  • 5 gram gingerbread kruiden
  • 2 eieren
  • 250 ml sojamelk
  • 120 gram gesmolten plantaardige boter

Voor de versiering:

  • 125 gram Icing, bijvoorbeeld van Dr. Oetker
  • Kerstsprinkels, ook die heb ik van Dr. Oetker (te koop bij Jumbo)

De gingerbread kruiden kun je ook zelf maken. Meng daarvoor 2 theelepels gemberpoeder, 2 theelepels kaneel, 1 theelepel nootmuskaat en 1 theelepel gemalen kruidnagel door elkaar.

Kerstmuffins maken – Bereiding

Bij het bakken van deze kerstmuffins is het belangrijk dat je droge en natte ingrediënten eerst apart van elkaar mengt. In één kom doe je dus de bloem, basterdsuiker, bakpoeder, zout en gingerbread kruiden. In de andere kom meng je de eieren, sojamelk en gesmolten boter door elkaar.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Giet daarna al roerend beetje bij beetje het natte mengsel bij de droge ingrediënten.

Als je het tot een glad beslag hebt gemengd kun je de muffinvormpjes gaan vullen. Vul de vormpjes tot maximaal 4/5e, zodat het beslag straks niet gaat overlopen in de oven.

Bak de muffins in 20 minuten gaar in de oven.

Kerstmuffins

Kerstmuffins versieren

Als de muffins zijn afgekoeld, kun je ze direct eten. Maar je kunt ze ook nog eerst versieren. Voor de versiering die je op de foto ziet, heb ik dus de icing van Dr. Oetker gebruikt. Het zakje moet je eerst 5 minuten in warm, niet kokend water leggen, zodat de icing goed zacht wordt.

Knip vervolgens het zakje open en giet de inhoud in een kommetje. Druk daarna van elke kerst muffin de bovenkant in de icing, zodat je een mooi laagje krijgt. Strooi er tot slot nog wat sprinkels overheen. Belangrijk! Doe dit voor de icing laag hard wordt, zodat de versiering goed blijft plakken op de muffins.

Smullen maar en alvast een fijne Kerst toegewenst!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.