Gingerbread koekjes – Recept voor kerstkoekjes

Gingerbread Koekjes

Als ik denk aan typische kerstkoekjes, zie ik direct gingerbread mannetjes voor me. Ik heb al eens ooit deze gingerbread koekjes gemaakt met een bakpakket van de Albert Heijn, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als zelf maken. Daarom ging ik afgelopen zondag aan de slag met deze lekker kerstkoekjes en deel ik graag het recept met jullie.

Gingerbread koekjes maken is trouwens makkelijker dan je denkt, maar begin wel op tijd. Het deeg moet namelijk nog minimaal 4 uur in de koelkast liggen voor je de koekjes gaat uitsteken en bakken. Langer mag natuurlijk ook. Ik heb het deeg op zaterdagmiddag voorbereid en op zondagochtend de koekjes gebakken.

Kerstkoekjes bakken recept – IngrediĆ«nten

Voor ongeveer 20 koekjes heb je nodig:

  • 120 gram plantaardige margarine
  • 80 gram donkere basterdsuiker
  • 80 gram stroop (ik heb appelstroop gebruikt, maar pannenkoekenstroop kan bijvoorbeeld ook)
  • 1 ei
  • 8 gram gingerbread kruiden
  • Een snufje zout

De gingerbread kruiden kun je ook zelf maken. Meng daarvoor 3 theelepels gemberpoeder, 3 theelepels kaneel, 1,5 theelepel nootmuskaat en 1,5 theelepel gemalen kruidnagel door elkaar.

Voor de versiering:

  • Icing in verschillende kleuren. Ik heb de decoratiestiften van Dr. Oetker gebruikt.
  • Kerst sprinkels (ook van Dr. Oetker, te koop bij Jumbo)

Gingerbread koekjes maken – Bereiding

Snijd de margarine in kleine stukjes en meng het in grote kom samen met de basterdsuiker en de stroop tot een glad geheel. Let op! Het is een erg plakkerige substantie door de stroop, dus meng altijd met een garde of een keukenmachine.

In een andere kom meng je de bloem, gingerbread kruiden en zout door elkaar.

Giet vervolgens steeds een beetje van het bloemmengsel bij het mengsel met de stroop.Ook dit lijkt in eerste instantie niet mee te vallen en een brokkelig geheel te worden. Maar blijf rustig door mengen en dan komt het vanzelf goed. Het wordt uiteindelijk een glad plakkerig deeg.
Leg een groot vel vershoudfolie op je aanrecht en leg het deeg erop. Druk het voorzichtig plat (in een rechthoekige vorm). Bedek de plak met nog een laag vershoudfolie en leg het deeg minimaal vier uur in de koelkast zodat het goed hard kan worden. Anders is het echt te plakkerig om goed te kunnen gebruiken.

Kerstkoekjes

Gingerbread koekjes bakken

Zodra je de koekjes gaat bakken rol je het deeg uit tot een dunne plak. Het makkelijkste is als je dit kunt doen, terwijl het deeg nog tussen het vershoudfolie zit. Zo plakt het niet aan je aanrecht en niet aan de deegroller.

Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden

Als het deeg plat genoeg is, kun je er met vorm de koekjes uit gaan steken. Ik heb hiervoor een gingerbread man vormpje gebruikt dat ik kocht bij Dille&Kamille.

Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar.

Kerstkoekjes versieren

Laat de gingerbread koekjes als ze uit de oven komen eerst een paar minuutjes uitharden. Daarna kun je ze gaan versieren met icing en allerlei andere decoratie die je wilt gebruiken.

Gingerbread Koekjes

Ik gebruikte de decoratiestiften van Dr. Oetker, omdat ik dacht hiermee gemakkelijk precies te kunnen werken. Maar dat viel een beetje tegen. Nu ben ik sowieso niet zo goed in het hele fijne decoratiewerk, maar de stiften hielpen ook niet mee. Voor kinderen is het denk ik wel ideaal om ze koekjes mee te laten versieren, maar achteraf gezien had ik liever zelf icing gemaakt en met een spuitzakje de decoratie gedaan.

Eet smakelijk en alvast fijne Kerstdagen toegewenst!

Geef een reactie