Kaneelsterren bakken

Kaneelsterren

Kaneelsterren, misschien ken je deze koekjes wel. Bolletje legt ze elk jaar in de winkel met kerst. Maar wist je ook dat je deze kerstkoekjes eenvoudig zelf kunt bakken. Met dit recept tover je zo heerlijke kaneelsterren uit de oven, ze zijn lactosevrij en natuurlijk heb ik er extra veel kaneel in gestopt. Want dat is gewoon heel lekker!

Ingrediënten voor kaneelsterren koekjes

Voor 30 á 40 koekjes heb je nodig:

  • Natuurlijk een koekjes uitsteker in de vorm van een ster
  • 150 gram lichtbruine of witte basterdsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 200 gram plantaardige margarine, bijvoorbeeld Wajang
  • 2 eetlepels sinaasappel rasp (van de schil van een sinaasappel)
  • 1 ei (kun je ook vervangen door een paar eetlepels sojamelk)
  • 2 theelepels kaneel

Voor de kaneelsuiker laag bovenop de koekjes:

  • 30 gram kristalsuiker
  • 5 gram kaneel
Kaneelsterren bakken

Recept kaneelsterren – Voorbereiding

Snijd de margarine in de kleine stukjes en meng dit samen met de basterdsuiker en vanillesuiker tot een romig geheel. Ik doe dit altijd met de keukenmachine, maar het kan ook met een garde.

Voeg vervolgens het ei en de sinaasappelrasp toe en klop tot het ei goed is opgenomen.

Als laatste voeg je de bloem en kaneel aan het beslag toe en kneed je het tot een mooi deeg. Ook dit laat ik gewoon de keukenmachine doen. Maar met de hand is het ook heel eenvoudig te doen. Zorg wel dat je handen niet te warm zijn, wan het deeg is best plakkerig.

Rol van het deeg een bal en laat deze in de koelkast minimaal een uur liggen. Zo wordt het deeg wat harder en minder plakkerig en is het straks gemakkelijker te bewerken.

Meng ondertussen de suiker en kaneel, die je voor de topping gebruikt, door elkaar.

Kaneelsterren

Kaneelsterren bakken

Zodra je de koekjes gaat maken, verwarm je de oven voor op 165 graden (hetelucht). Bij een elektrische oven mag je de koekjes op 180 graden bakken.

Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 4mm dik. Strooi hier wat van het suiker/kaneelmengsel over.

Steek vervolgens met uitsteker de koekjes eruit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat hierbij voldoende ruimte tussen de koekjes zodat ze nog kunnen rijzen in de oven. Dit betekent dus dat je niet alle koekjes in één keer kunt bakken. Ik heb het in 5 of 6 rondes gedaan.

Vlak voor de koekjes de oven in gaan, strooi je er nog een beetje suiker en kaneel overheen voor een mooi laagje.

Bak de koekjes in 12 minuten gaar.

Laat ze na het bakken eerst op de bakplaat even afkoelen en daarna op een rooster.

Smullen maar!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie