Indiase curry voor beginners

Indiase curry met zalm en bloemkool

De Indiase keuken, is misschien wel mijn meest favoriete keuken ter wereld. Ik ben dol op curries, naanbrood, samosa’s en papadums. Al heel lang wil ik een keer zelf een echt currygerecht maken. Dus niet met pakjes en zakjes, maar gewoon helemaal zelf met echte kruiden en specerijen. Wat mij altijd tegenhield was dat je voor een curry heel veel ingrediënten nodig hebt en er veel handelingen aan te pas komen. Maar toen vond ik een recept voor een heel gemakkelijke basiscurry. Een mooi recept om mee te beginnen en mijn eerste stapjes te zetten in de Indiase keuken.

Het recept komt uit het kookboek ‘50 curries uit India’ van Camelia Panjabi. Ik vind dit een fijn Indiaas kookboek, omdat er naast recepten ook een uitgebreide uitleg in staat over alle ingrediënten en de filosofie van de Indiase keuken. Met de Ayurvedische invloeden worden breed uitgelicht.

Kookboek 50 curries uit India

Ingrediënten voor een basiscurry

Je kunt in deze curry eigenlijk elk basisingrediënt gebruiken. Je kunt er zowel een vlees-, kip, vis- of groentecurry van maken. Ik heb gekozen voor een viscurry met zalm.

Voor 2 personen

2 moten zalm van samen 225 gram

Ingedriënten voor de currysaus

4 el plantaardige olie (bij voorkeur arachideolie of sesamolie)
1 grote uit, heel fijn gesneden
2 tenen knoflook (geperst)
½ cm bij ½ cm gemberwortel, fijngesneden
1 theelepel korianderzaad
Snufje kurkuma
¼ theelepel komijnzaad
¼ theelepel garam masala
1 theelepel paprikapoeder
2 tomaten, fijngesneden
zout
Fijngesneden korianderblad als garnering

Indiase currysaus

Hoe maak ik een eenvoudige currysaus? – Bereiding basiscurry

Bijna elk currygerecht start met het bakken van de uien, zo ook dit gerecht. Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de uien op een middelhoog vuur in 20-25 minuten bruin. Let op dat je tussendoor vaak roert, zodat de uien niet aanbranden.

Voeg vervolgens de knoflook en gember toe en laat dit nog één minuut mee bakken. Daarna voeg je de gemalen koriander toe en laat je dit nog één minuut mee bakken. Blijf steeds goed roeren.

Vervolgens doe je de kurkuma, komijn, garam masala en het paprikapoeder erbij in de pan. Dit roer je nog een halve minuut om. Doe er nu al roerend 2 deciliter water bij en laat het geheel 10 minuutjes sudderen.

Doe nu nog de tomaten erbij in de pan en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken.

De currysaus is nu klaar. Proef wel altijd nog even of de saus naar je smaak is en voeg anders nog wat meer van de kruiden toe.

Vervolgens voeg je het hoofdingrediënt toe aan de currysaus. Bij een viscurry voeg je nog 2 deciliter water toe aan de saus. Let op: kijk eerst even hoe dik de saus is. Als deze erg dun is, kun je beter later of minder water toevoegen. Stoof de curry zachtjes totdat het hoofdingrediënt klaar is.

Serveer de curry met rijst of naanbrood.

Indiase viscurry met bloemkool en rijs

Tip! Omdat ik alleen een curry met rijst een beetje weinig vond voor het avondeten, heb ik hierbij ook nog een bloemkoolgerecht gemaakt uit het kookboek.

Geef een reactie