Griekse gevulde paprika’s – Recept voor Yemista

Griekse gevulde paprika's

Eén van de eerste gerechten waar je waarschijnlijk aan denkt bij een Grieks groentegerecht, zijn de gevulde paprika’s en tomaten met rijst. Je komt ze in bijna elk Grieks restaurant wel tegen. Ook wij hebben er tijdens onze citytrip naar Athene een paar jaar geleden heerlijk van gesmuld. Deze Griekse gevulde paprika’s zijn ook geheel gemakkelijk zelf te maken. Met dit recept tover je in een handomdraai wat Griekse sfeer in de keuken. Of nou ja, een handomdraai.. De bereiding duurt bijna 2 uur, maar daarvan doet de oven gelukkig het meeste werk.

Ik heb er trouwens voor gekozen om deze Yemista in de oven de te maken, maar het kan ook in een pan. Je moet dan de vulling van te voren garen en daarna de gevulde paprika’s in de saus nog 20 minuten laten sudderen met de deksel op de pan.

Ingrediënten voor Griekse Yemista 

Voor 4 gevulde paprika’s (genoeg als hoofdgerecht voor 2 personen als je er wat stokbrood bij geeft) heb je nodig:

  • 2 grote rode paprika’s
  • 2 grote groene paprika’s
  • 3 flinke tomaten
  • 125 gram orzo (of andere rijst die goed vocht opneemt)
  • 2 theelepels tijm
  • 1 grote ui (of 2 kleintjes)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel gemalen venkelzaad
  • 30 ml olijfolie
  • 150 – 200 ml water

Griekse gevulde paprika’s maken – Bereiding

Zoals gezegd, zijn de gevulde paprika’s heel gemakkelijk te maken. Het enige wat je even te voren moet weten is hoe je paprika’s zo opensnijdt dat de bovenkant mooi heel blijft. Hiervoor is het belangrijk dat je paprika’s ongeveer 3 centimeter van het punt waar de bolling van de deksel eindigt afsnijdt. Snijd je namelijk te hoog, dan breekt de steel uit de deksel en wordt de rijst bovenop niet helemaal goed gaar.

Als je de paprika’s open hebt gesneden verwijder je voorzichtig de zaadlijsten en de pitjes. Dit kun je met je handen doen. Als je een mesje gebruikt, moet je goed opletten dat je niet in de buitenkant van de paprika snijdt.

Griekse gevulde paprika's

Verhit ondertussen de oven voor op 180 graden.

Snipper de ui en pers de knoflook en snijd de tomaten in blokjes.

Meng nu de helft van de tomaten met de ui, knoflook, olijfolie,oregano, venkelzaad en tijm door de orzo of rijst.

In een keukenmachine meng je de rest de tomaten met het water en een scheutje olijfolie tot een sausje.

Giet het sausje in een ovenschaal die groot genoeg is om de paprika’s allemaal in neer te zetten. 

Zet de paprika’s in de saus en schep de vulling erin. Zorg dat je bovenaan een beetje ruimte overhoudt, zodat de rijst nog ruimte heeft om op te zwellen.

Plaats de deksel van de paprika’s terug op de paprika’s. 

Dek de schaal af met aluminiumfolie voor je deze in de oven zet, zo voorkom je dat de bovenkant van de paprika’s verbrandt.

Bak de paprika’s met de vulling in 90 minuten gaar in de oven. Haal ongeveer 10 minuten voor het einde van de baktijd het aluminiumfolie eraf, zodat de bovenkant van de paprika’s nog een beetje kan garen.

Serveer de paprika’s met stokbrood en tzatziki of aioli.

Eet smakelijk!

Deel dit bericht via:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email

Geef een reactie